În timp ce partidele mari și-au curățat listele de candidați cu probleme penale, formațiuni precum Partidul Mișcarea Populară, Partidul Ecologist Român sau PP-USL-ul fondat de Dan Voiculescu nu au avut nicio problemă să propună oameni condamnați sau urmăriți penal pentru un loc în Parlament. 

Partidul Național Liberal a avut însă și el o “scăpare”, plasându-l pe liste pe fostul deputat Mircea Roșca, condamnat în primă instanță la trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu, al cărui proces se rejudecă de la zero.

Libertatea a cercetat listele de candidați și vă prezintă lista celor care au avut probleme cu legile din România, dar care aspiră să le schimbe, dacă vor primi votul alegătorilor. 

Ministrul justiției, umăr la umăr cu un inculpat

În Prahova, fostul deputat liberal Mircea Roșca a fost plasat pe lista PNL pentru Camera Deputaților pe locul al treilea, în vreme ce ministrul Cătălin Predoiu ocupă primul loc. Roșca a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, dar, anul trecut, procesul său a fost reluat de la zero.

Mircea Roșca

Recent, acesta și-a anunțat candidatura pe contul său de Facebook, invocând o schimbare personală radicală dată de “examenul vieții” la care a fost supus de Dumnezeu.

“Ultimii 6 ani în care Dumnezeu m-a trecut prin examenul vieții, în care a trebuit să îmi însușesc virtutea supremă care este smerenia, și-au pus profund amprenta pe caracterul și ambițiile mele. Smerenia este calitatea sau secretul ce poate schimba lumea făcând-o mai bună. Prin ea, putem vedea ce este mai bun în toți oamenii, mulțumindu-i în același timp lui Dumnezeu pentru calitățile superioare pe care eventual le avem unii față de ceilalți”, a scris Roșca în anunțul candidaturii sale.

Totodată, el a scris și că “s-a încheiat totul cu bine”, deși procesul se rejudecă.  

Alte cazuri îi urmează dintre cei care bat la porțile Parlamentului.

Condamnat pentru fraude cu fonduri europene, după ce a încasat bani pentru un teren

Fostul primar al comunei Nicșeni din județul Botoșani, Ioan Gaidur, ocupă locul al treilea pe lista Partidului Ecologist Român pentru Camera Deputaților, în Botoșani. 

Gaidur, care este trecut pe listă drept tehnician veterinar și pensionar, a fost condamnat definitiv, în 2016, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene.

Fostul primar al comunei Nicșeni din județul Botoșani, Ioan Gaidur | Foto: botosaneanul.ro

Gaidur a fost acuzat de procurori că ar fi completat cereri de finanțare, în cadrul schemelor de sprijin pentru suprafețe agricole, pentru terenuri despre care a declarat în fals că ar fi fost folosite de primărie. Prejudiciul s-a ridicat la peste 60.000 de lei, conform procurorilor. 

La acea dată, primarul din Nicșeni declara că își va căuta dreptatea la CEDO, considerându-se o victimă a justiției din România. 

Un cântăreț de muzică populară condamnat pentru braconaj se visează senator

Marcel George Cojocărescu ocupă locul al doilea pe lista PER pentru Senat și se prezintă drept solist vocal. 

În 2019, s-a înscris la concursul “Crizantema de aur” cu o melodie intitulată “Străini în țara noastră”, compusă chiar de el.

În 2015, el a fost condamnat pentru braconaj la un an și 3 luni de închisoare cu suspendare, i s-au confiscat mai multe arme de vânătoare și a fost obligat la muncă în folosul comunității.

Marcel George Cojocărescu visează la un loc în Senatul României

Tot la Bacău, dar din partea PP-USL, candidează și Mircea Carp, care ocupă locul al doilea pe lista formațiunii fondate de Dan Voiculescu. Carp este un fost consilier local PNL la Pungești care, în 2014, la alegerile europarlamentare, s-a declarat apolitic, ca să ocupe funcția de președinte al unei secții de votare. Cum legea interzice persoanelor afiliate politic să conducă secțiile de vot, Carp a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare.

“Cum ați putea să nu votați un om cu asemenea istorie ca Emilian Frâncu?”

La Vâlcea, fostul primar Emilian Frâncu, autor a două teze de doctorat și condamnat pentru fapte de corupție, ocupă primul loc pe lista Pro România pentru Camera Deputaților. Presa locală a început deja campania în favoarea condamnatului Frâncu. Iată ce scria, în luna octombrie, Traian Guminski de la evenimentvalcean.ro:

“Câți ați vizitat muzee din 30 de țări? Câți ați luat un premiu național pentru literatură, câți aveți titlul de candidat de maestru la șah? Câți știu că Emilian Frâncu a deținut pe plan internațional cea mai înaltă funcție ca parlamentar de la Nicolae Titulescu până în prezent? (…) Cum ați putea să nu votați un om cu asemenea istorie ca Emilian Frâncu și ați prefera ca votul să meargă spre un partid care susține căsătoriile între persoane de același sex, care disprețuiește Biserica, ajută multinaționalele și vrea drepturi pentru cei din LGBT (…)?”.

Emilian Frâncu, autor a două teze de doctorat și condamnat pentru fapte de corupție, ocupă primul loc pe lista Pro România pentru Camera Deputaților

Doctor în drept cu o lucrare despre presă

Guminski nu pomenește, în acest laudatio, despre condamnarea la închisoare din 2014, survenită după ce fostul primar al orașului Rm. Vâlcea a fost prins în flagrant delict în vreme ce primea mită de la administratorul unei firme pentru a-i atribui un contract.

Conform CV-ului său, el este autorul a două teze de doctorat, între care una susținută la celebra Academie de Poliție – între timp, desființată de Ministerul Educației din cauza numeroaselor lucrări care au fost descoperite ca fiind plagiate. 

Teza de doctorat a lui Frâncu susținută la cea mai importantă instituție care formează cadrele de la Interne vizează statutul profesional al jurnalistului. Lucrarea se numește “Considerații asupra statutului profesional al jurnalistului” și i-a adus fostului primar condamnat titlul de doctor în Drept. 

Tot din partea Pro România, dar în Mureș, deschide lista pentru Camera Deputaților și Sergiu Claudiu Maior, inculpat, alături de fostul edil al orașului Tg. Mureș, într-un dosar privind infracțiuni de corupție. El a fost consilierul personal al lui Florea.

Sergiu Claudiu Maior, inculpat și el într-un dosar privind infracțiuni de corupție

Ex-primarul PNL de la Piatra-Neamț, condamnat în primă instanță, în fruntea listei PMP

Dragoș Chitic, fostul primar liberal al orașului Piatra-Neamț, s-a mutat în tabăra PMP după ce a fost condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare și acum ocupă primul loc pe lista formațiunii pentru Senat.

Dragoș Chitic a fost condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare

În 2019, el a fost condamnat de Curtea de Apel Bacău pentru că ar fi vândut un teren subevaluat către un om de afaceri.

Hornea (Vrancea) și Tarhon (Tulcea), ambii pentru PMP

Tot din partea PMP, dar în Vrancea, candidează și Sorin Ionel Hornea, fostul prefect al județului, care ocupă locul întâi pe lista pentru Camera Deputaților. Hornea este în prezent urmărit penal, după ce procurorii au cerut redeschiderea dosarului în iulie anul acesta, fiindcă ar fi menținut în funcție, ilegal, un alt primar condamnat.

În sfârșit, tot de la PMP, dar la Tulcea, deschide lista pentru Camera Deputaților fostul șef al Consiliului Județean Victor Tarhon, inculpat într-un dosar privind finanțarea ilegală a campaniei lui Traian Băsescu din 2009, alături de Elena Udrea și de fata cea mare a fostului președinte, Ioana.

Tarhon Victor deschide lista pentru Camera Deputaților

Un fost ministru și un ex-senator trec în tabăra lui Voiculescu

Fostul ministru al apărării Corneliu Dobrițoiu, condamnat definitiv la un an de închisoare în dosarul “Case pentru generali”, deschide lista PP-USL București pentru Camera Deputaților.

Corneliu Dobrițoiu

Pe locul al doilea, imediat sub Dobrițoiu, se află un fost senator PNL condamnat și el, în trecut, pentru abuz în serviciu.

Este vorba despre Dumitru-Dian Popescu, care a fost condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce firma sa ar fi încasat bani de la o primărie din Gorj pentru lucrări fictive.

Dumitru-Dian Popescu

În sfârșit, tot din partea PP-USL, deschide lista la Maramureș, pentru Senat, Birișan Ovidiu-Răzvan, cel care, în 2014, a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru refuzul prelevării de mostre biologice. 

Pe listele de candidați independenți, la București, figurează și fostul ministru de interne Gabriel Oprea, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în dosarul morții lui Bogdan Gigină.

Gabriel Oprea

 
 

Urmărește-ne pe Google News