Directivele lui Joe Biden
Joe Biden a semnat mai multe decrete executive în chiar primele ore ale președinției sale. Unele dintre ele anulează măsuri luate de Donald Trump.
O listă a celor mai importante decizii:
Impunerea obligativității măștilor de protecție și a distanțării sociale în clădirile federale și pe teritoriu federal. Guvernatorii și autoritățile locale sunt îndemnate să urmeze exemplul.
Sistarea deciziei SUA de retragere din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și numirea doctorului Anthony Fauci la șefia delegației SUA la OMS.
Crearea unei poziții de coordonator al răspunsului la epidemia COVID, poziție care i se subordonează direct lui Biden și managerierea eforturilor de producere și distribuire a vaccinului.
Extinderea moratoriului pe evacuările din case ale celor care nu își pot plăti ipotecile – impus în primele faze ale pandemiei – și prelungirea deciziei de amânare a plății ratelor pentru împrumuturile studențești.
Readerarea SUA la acordul climatic de la Paris.
Anularea acordului de mediu oferit pentru construirea conductei Keystone XL – proiectul unui oleoduct care pleacă din Canada și trece prin Montana și Dakota de Sud, pentru a se conecta cu o conductă deja existentă în Texas. Anularea a mai mult de 100 de decizii luate de Trump în domeniul mediului.
Anularea interdicției de intrare în țară pentru cetățenii din mai multe state considerate drept „un risc de securitate”, impusă de Trump în primele zile ale administrației sale.
Sistarea construcției zidului de la granița cu Mexicul.
Prevenirea discriminării la locul de muncă pe baza orientării sexuale sau a identității de gen.
Impunerea, pentru membrii Executivului, a necesității semnării unui angajament de etică prin care aceștia asigură că nu vor acționa în interesul personal și vor respecta independența Departamentului de Justiție.
Joe Biden a ajuns la Casa Albă
La ora României 22.50, cel de-al 46-lea președinte al SUA a ajuns la Casa Albă și a fost întâmpinat cu onoruri militare, fiind intonat imnul God Bless America.
Apoi, Joe Biden, însoțit de familie, a intrat în reședința oficială a președintelui Statelor Unite ale Americii, construită în 1800.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Drumul parcurs către Casa Albă
CNN scrie că Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au primit o escortă prezidențială de pe 15th Street, până la Casa Albă, incluzând trupele armatei SUA și o gardă de onoare.
Ulterior, Joe Biden a ieșit din limuzina prezidențială blindată, denumită „Bestia”, și a mers pe jos până la Casa Albă, alături de prima doamnă Jill Biden și de familie.
Primele documente semnate de Joe Biden ca președinte al SUA
Joe Biden a semnat trei documente în timp ce s-a aflat în Camera Preşedintelui de la Capitoliu. Este vorba despre Proclamaţia Zilei Inaugurării, nominalizările pentru poziţiile din Cabinet şi nominalizările pentru poziţiile administrative din Cabinet, a relatat news.ro.
Biden a mers apoi la Arlington National Cemetery, pentru o ceremonie de depunere de coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut.
În acest cimitir sunt înmormântaţi doi foști preşedinţi americani, William Howard Taft, decedat în 1930, și John F. Kennedy, împușcat mortal la Dallas, în 1963.
Former U.S. Presidents Obama, Bush and Clinton join Joe Biden and Kamala Harris laying a wreath at the Tomb of the Unknown Soldier in Arlington National Cemetery ▶️ https://t.co/EJnm38Ii1A pic.twitter.com/6YS7clFGYj
— Bloomberg (@business) January 20, 2021
Biden anunță că e gata să ia primele măsuri
În primul tweet prezidențial, Joe Biden a anunțat că se pregătește deja să ia primele decizii.
„Nu avem timp de pierdut când trebuie să combatem crizele cu care ne confruntăm. De aceea, azi, mă îndrept spre Biroul Oval pentru a mă apuca de treabă cu scopul de a lua măsuri îndrăznețe care să ușureze viețile familiilor americane”, a scris Biden.
There is no time to waste when it comes to tackling the crises we face. That's why today, I am heading to the Oval Office to get right to work delivering bold action and immediate relief for American families.
— President Biden (@POTUS) January 20, 2021
Biden: Fără unitate nu există pace, doar amărăciune și furie
În primul său discurs prezidențial, Joe Biden a insistat pe nevoia de unificare a americanilor divizați de tensiunile politice sau rasiale.
„Pentru că fără unitate nu există pace, doar amărăciune și furie. Nu există progres, doar indignare epuizantă. Nu există națiune, ci doar o stare de haos. Acesta este momentul nostru istoric de criză și provocare, iar unitatea este calea ce ne permite să avansăm.
El a descurajat cultura „războiului total”.
„Nu trebuie să ne comportăm așa. America trebuie să fie mai bună. Și cred că America poate să fie mai bună”, a subliniat Biden.
Biden: „Nu-mi spuneți că lucrurile nu se pot schimba”
Biden a vorbit și despre importanța învestirii vicepreședintei sale, Kamala Harris.
„Azi marcăm învestirea primei femei vicepreședinte din istoria SUA. Nu-mi spuneți că lucrurile nu se pot schimba”, a subliniat el.
Moment de reculegere pentru victimele COVID
Biden și-a îndreptat o parte importantă a discursului spre epidemia COVID și efectele sale asupra țării.
Președintele a făcut referire la „virusul unic în acest secol, care bântuie tăcut țara” și care a luat într-un singur an mai multe vieți decât cele pierdute în tot cel de-al Doilea Război Mondial.
El le-a cerut celor prezenți la ceremonie să țină un moment de reculegere în memoria celor 400.000 de americani care au murit din cauza virusului.
Primul discurs prezidențial al lui Biden
„Aceasta este ziua democrației, o zi istorică, o zi a speranței, a reînnoirii”, a spus Joe Biden, imediat după depunerea jurământului.
„America a fost încercată încă o dată și America s-a ridicat la înălțimea așteptărilor”, a adăugat el. „Voința cetățenilor a fost ascultată”, a întărit Biden.
„Azi sărbătorim nu triumful unui candidat, dar al unei cauze – cauza democrației. Am învățat iarăși că democrația este prețioasă. Democrația este fragilă. Și în acest moment, prieteni, democrația a câștigat”, a mai spus noul președinte.
„Știu că forțele care ne despart sunt puternice și reale. Dar știu totodată că nu reprezintă ceva nou. Istoria noastră a fost o luptă constantă între idealul american, care spune că toți suntem creați egali, și realitatea urâtă, care ne arată că rasismul, naționalismul, frica, demonizarea ne-au despărțit”, a adăugat Biden.
Biden a promis să fie președinte pentru toți americanii.
„Voi lupta la fel de puternic pentru cei care nu m-au susținut, așa cum o voi face pentru cei care m-au susținut”, a spus el.
Joe Biden este noul președinte al SUA
„Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”.
Joe Biden a depus jurământul în fața președintelui Curții Supreme John Roberts și a devenit al 46-lea președinte al SUA.
Kamala Harris a depus jurământul
Kamala Harris a depus jurământul și a devenit prima vicepreședintă a SUA, totodată prima persoană de culoare care ocupă această înaltă funcție.
Ea a depus jurământul în fața judecătoarei Curții Supreme Sonia Sotomayor, prima femeie de culoare de la Curtea Supremă.
Joe Biden și Kamala Harris au sosit la ceremonie
Președintele ales Joe Biden și vicepreședinta sa, Kamala Harris, alături de partenerii lor, au ajuns pe scena unde vor depune jurământul.
Fostul lider de la Casa Albă Barack Obama, prezent la ceremonie alături de soția sa, Michelle.
Alertă cu bombă la Curtea Supremă
Curtea supremă a SUA, situată în faţa Capitoliului unde Joe Biden urmează să depună jurământul miercuri la prânz, a primit o ameninţare cu bombă în cursul dimineţii, a declarat un purtător de cuvânt citat de AFP.
„Clădirea şi împrejurimile sale au fost verificate şi nu a existat o evacuare”, a precizat Kathleen Arberg pentru France Presse.
Înalta Curte este închisă publicului de la începutul pandemiei şi personalul său a fost redus la minim. Audierile au avut loc prin telefon.
Scrisoarea lui Trump pentru Biden
Donald Trump a respectat totuși o tradiție prezidențială, i-a lăsat succesorului său o scrisoare, în Biroul Oval, scrie site-ul Politico.
Casa Albă nu a divulgat conținutul acestei scrisori.
Tradiția acestei scrisori este relativ recentă, datând din mandatul președintelui Ronald Reagan.
Mesajul lui Biden: „O nouă zi”
Preşedintele ales al SUA Joe Biden şi viitoarea vicepreşedintă Kamala Harris au ajuns miercuri la Capitoliu pentru a depune jurământul, în prezenţa foştilor preşedinţi Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton, dar în absenţa lui Donald Trump, relatează AFP.
Biden a postat pe Twitter că este „o nouă zi” pentru America, cu puţin înainte de învestitura sa în funcţie, relatează AFP.
„Este o nouă zi pentru America”, a postat pe Twitter fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în această zi a tranziţiei de putere.
Its a new day in America.
— Joe Biden (@JoeBiden) January 20, 2021
Lideri republicani și aliați democrați ai lui Biden, la ceremonie
Trump nu participă la ceremonia de învestire, dar alți lideri republicani da. Au sosit deja la Capitoliu vicepreședintele Mike Pence și liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell.
Ted Cruz, unul dintre susținătorii lui Trump până în ultima clipă, este și el prezent, alături de mulți alți congresmani republicani și democrați.
La Capitoliu tocmai au sosit și aliații lui Biden, soții Clinton și soții Obama.
Fostul lider de la Casa Albă Barack Obama l-a felicitat pe Twitter pe Biden, fostul său vicepreședinte.
„Felicitări prietenului meu, președintele Joe Biden! Acum este momentul tău”, a scris Obama.
Congratulations to my friend, President @JoeBiden! This is your time. pic.twitter.com/LXzxGnBAfz
— Barack Obama (@BarackObama) January 20, 2021
Președintele ales, la o slujbă religioasă
Soţii Biden au participat la o slujbă religioasă, alături de liderii republicani şi democraţi din Congres.
Preşedintele ales al SUA Joe Biden a asistat miercuri dimineaţă la o slujbă la catedrala St. Matthew din Washington, însoţit de liderii democraţi şi republicani din Congres, un gest simbol al reconcilierii cu trei ore înainte de începerea mandatului său, relatează AFP.
Viitorul al 46-lea preşedinte al SUA a fost însoţit de soţia sa Jill Biden, democraţii Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, liderul minorităţii din Senat, precum şi de liderii republicani din Camera Superioară, Mitch McConnell, şi cea Inferioară Kevin McCarthy.
Primul discurs al președintelui Joe Biden
Primul discurs al lui Joe Biden ca preşedinte al SUA nu va fi despre Donald Trump, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a preşedintelui ales, cu câteva ore înaintea începerii ceremoniei de inaugurare, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.
„Am petrecut mult mai puţin timp vorbind, gândindu-ne şi preocupându-ne de Donald Trump decât cred, am impresia, cei mai mulţi oameni”, a declarat la postul CNN viitoarea secretară de presă a Casei Albe, Jen Psaki.
„Va fi un discurs care va privi în perspectivă”, a adăugat ea despre discursul pe care Biden îl va susţine după ce va fi învestit la ora 17.00 GMT.
Discursul se va axa pe teme de unitate, dar „nu ne aşteptăm ca oamenii să se unească peste noapte”, a explicat Jen Psaki, subliniind că ideea este „să ne îndreptăm către o abordare mai unificatoare”.
Ultimul discurs prezidențial al lui Trump
Trump a rostit la Joint Base Andrews ultimul său mesaj public în calitate de președinte.
El a enumerat o serie de realizări din timpul mandatului său, insistând pe obținerea rapidă a vaccinului COVID, pe măsurile economice sau pe finanțarea armatei.
Un mesaj-cheie, la final: „Ne vom întoarce, într-o formă sau alta”.
Trump a urat succes viitoarei administrații, dar nu a pronunțat numele lui Joe Biden.
„Sunteți oameni minunați. Avem o țară măreață. Voi asculta și vă spun că viitorul acestei țări nu a fost niciodată mai bun. Urez noii administrații mult noroc și succes. Cred că vor avea mare succes. Au baza necesară pentru a face ceva cu adevărat spectaculos”, a spus Trump unei mulțimi entuziaste.
El a mulțumit vicepreședintelui Mike Pence și familiei sale.
Trump a plecat de la Casa Albă
Donald Trump a părăsit Casa Albă, la bordul elicopterului prezidențial.
El rămâne încă președintele în exercițiu, până când Joe Biden va depune jurământul.
În mod tradițional, președintele în exercițiu și succesorul său merg împreună la Capitoliul SUA pentru ceremonia de învestire, ca un simbol al tranziției pașnice de putere, un fundament al statelor democratice.
Nu va fi cazul azi.
Trump devine astfel primul președinte american care evită ceremonia de învestire a succesorului său, de la Andrew Johnson, din 1869, și până în prezent.
Pe lista foarte scurtă a președinților care nu au luat parte la inaugurarea mandatului succesorilor se mai află John Adams și John Quincy Adams.
Trump părăsește Casa Albă
Președintele încă în exercițiu Donald Trump părăsește în scurt timp Casa Albă, după patru ani tumultuoși.
El se va îndrepta spre Joint Base Andrews.
Trump va lua parte la o mică ceremonie de adio, înainte de a lua ultimul zbor cu avionul prezidențial spre Florida, unde va locui de acum.
Ambasada SUA în Israel rămâne la Ierusalim
Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, va continua să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului şi va menţine ambasada în acest oraş, a declarat marţi secretarul de stat desemnat Anthony Blinken, transmite EFE.
Blinken, al cărui tată vitreg a fost supravieţuitor al Holocaustului, a compărut marţi în comisia pentru afaceri externe a Senatului SUA, unde a fost audiat în vederea numirii în funcţia de secretar de stat al SUA.
Întrebat de senatorul republican Ted Cruz dacă el crede că Ierusalimul este capitala Israelului şi dacă SUA îşi vor menţine ambasada în acest oraş, Blinken a răspuns: „Da şi da”.
Ce planuri are Donald Trump
Se știe că actualul președinte nu va participa la ceremonia de învestire a succesorului său, un lucru foarte rar în istoria SUA, și că va părăsi Casa Albă pentru a pleca spre Florida, acolo unde va locui.
Dar care sunt planurile sale?
Se pare că Trump a discutat în ultimele zile cu diverşi consilieri despre formarea unui nou partid politic, potrivit unor persoane avizate în legătură cu această problemă, într-un efort de a continua să exercite influenţă după ce va pleca de la Casa Albă, informează Wall Street Journal (WSJ) în ediţia sa de miercuri, potrivit Agerpres.
Trump a discutat despre această chestiune cu mai mulţi consilieri şi alte persoane apropiate, săptămâna trecută. Preşedintele a spus că ar dori ca noul partid să se numească „Patriot Party”, potrivit surselor de informaţie ale WSJ.
Donald Trump a intrat în conflict în ultimele zile cu mai mulţi republicani de prim rang, printre care liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, care a declarat marţi că preşedintele în exerciţiu este de vină pentru că a provocat sângerosul asalt asupra Capitoliului, din 6 ianuarie.
Dar șansele de reușită ale unui partid terț în SUA, unde sistemul bipartit este împământenit, sunt foarte mici.
Prioritățile lui Biden
Joe Biden preia președinția SUA miercuri, într-un moment dramatic, în contextul epidemiei care a ucis peste 400.000 de americani și a afectat grav economia, scrie BBC.
Noul președinte are în plan o serie de decizii rapide, care vizează, în primul rând, combaterea virusului, grăbirea vaccinării și stimularea economiei, dar urmăresc și corectarea unor măsuri luate de predecesorul său, Donald Trump, pe diverse teme, de la mediu la migrație.
Mai multe despre prioritățile lui Joe Biden în primele 100 de zile.
O lungă serie de grațieri pentru prieteni, aliați și rapperi faimoși
Donald Trump a grațiat zeci de persoane, în ultimele sale ore ca președinte al SUA. Printre cei care au beneficiat de clemența președintelui se numără și Steve Bannon, fost strateg-șef la Casa Albă, care l-a consiliat pe Trump timp de aproape un an, relatează BBC News.
Pe lângă Steve Bannon, Donald Trump i-a grațiat și pe rapperi Lil Wayne și Kodak Black, puși sub acuzare pentru infracțiuni cu arme de foc, dar și pe un fost primar al orașului Detroit, Kwame Kilpatrick, condamnat la 28 de ani de închisoare pentru corupție.
Pe listă se află şi Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea în SUA și care a încercat să facă afaceri cu armata română.
Acesta era acuzat că ar fi luat ilegal bani ca să facă lobby pentru ca administrația actualului președinte american să renunțe la investigarea unui scandal de fraudă în centrul căruia se află fondul public de investiții din Malaysia.
Elliott Broidy a pledat vinovat la acuzația că ar fi luat ilegal bani, transmite publicația americană McClatchy, citată de G4media.
Inaugurarea, cum îi spun americanii, este ceremonia de învestire care marchează în mod formal debutul președinției și are loc la Washington DC.
Calendarul zilei inaugurării are mai multe momente ceremoniale, dar unul singur este cu adevărat vital: câștigătorul alegerilor din 3 noiembrie trebuie să rostească jurământul și să fie învestit în funcție.
Cum sună jurământul: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”.
Odată ce va rosti aceste cuvinte, Joe Biden va deveni cel de-al 46-lea președinte al SUA.
Vicepreședinta Kamala Harris va prelua oficial funcția tot după depunerea jurământului, care de obicei are loc chiar înainte de cel al președintelui.
Depunerea jurământului are loc în fața Capitoliului SUA. În jur de 200 de oameni vor sta pe scenă (distanțați), alături de președinte și de vicepreședintă.
La ce oră are loc învestirea lui Joe Biden
Prin lege, învestirea are loc pe 20 ianuarie.
Discursurile de deschidere a ceremoniei sunt de obicei programate în jurul orei locale 11.30 (18.30 ora României), iar Joe Biden și Kamala Harris vor depune jurământul în jurul prânzului.
De obicei, noul preşedinte al SUA este învestit în funcţie de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, dar acest lucru nu este obligatoriu. Dacă preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a SUA nu este disponibil, atunci un alt judecător poate îndeplini sarcina.
După jurământ și după discursul de președinte, Joe Biden se va muta la Casa Albă, care îi va fi locuință pentru următorii patru ani.
Absența lui Trump
În mod tradițional, președintele în exercițiu și succesorul său merg împreună la Capitoliul SUA pentru ceremonia de învestire, ca un simbol al tranziției pașnice de putere, un fundament al statelor democratice.
Nu va fi cazul azi.
Președintele în exercițiu al SUA nu va lua parte la ceremonia de învestire a succesorului său, Joe Biden. Anunțul a fost făcut chiar de Donald Trump pe 8 ianuarie.
Trump devine astfel primul președinte american care evită ceremonia de învestire a succesorului său, de la Andrew Johnson, din 1869, și până în prezent.
Pe lista foarte scurtă a președinților care nu au luat parte la inaugurarea mandatului succesorilor se mai află John Adams și John Quincy Adams.
Mii de militari
Învestirea președintelui este de obicei un eveniment care beneficiază de o securitate strictă, dar măsurile vor fi și mai dure acum, după evenimentele violente care au avut loc la Capitoliu pe 6 ianuarie.
Secret Service a preluat comanda planurilor de securitate, care vor fi susținute de cel puțin 15.000 de militari ai Gărzii Naționale și de mii de polițiști.
Washington DC este deja sub stare de urgență și va rămâne așa și în timpul ceremoniei.
Joe Biden a insistat să depună jurământul afară, în aer liber, așa cum este tradiția, dar numărul spectatorilor va fi redus semnificativ.
Efectul pandemiei COVID
De obicei, zeci sau sute de mii de oameni sunt prezenți la Washington DC în ziua ceremoniei de învestire. La ceremonia de învestire a lui Barack Obama, în 2009, au venit în jur de două milioane de persoane.
Anul acesta, numărul spectatorilor va fi redus. Chiar echipa lui Biden i-a îndemnat pe americani să stea acasă și să urmărească la televizor ceremoniile.
În trecut, până la 200.000 de bilete erau alocate pentru ceremonia oficială, însă în acest an, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri de COVID-19, vor fi disponibile doar aproximativ 1.000 de bilete.
Oamenii care vor fi prezenți pe scenă, la depunerea jurământului și la rostirea discursurilor, vor fi testați în avans și vor purta măști.
Joe Biden a spus însă că nu va purta mască în momentul depunerii jurământului.
Ce artişti participă la ceremonii
În ultimii ani, preşedinţii aleși au inclus unii dintre cei mai iubiţi artişti din ţară în programul ceremoniilor. Anul 2021 nu face excepţie.
Lady Gaga, o susţinătoare fidelă a lui Biden, va cânta imnul naţional, iar după depunerea jurământului de către Biden, actorul Tom Hanks va fi gazda unui program televizat de 90 de minute, care va înlocui evenimentele ce au loc de obicei la faţa locului.
La spectacol vor mai participa Jennifer Lopez, Jon Bon Jovi, Demi Lovato, Garth Brooks şi Justin Timberlake.
Cine transmite învestirea lui Joe Biden. De la CNN la platformele de streaming
Aproape toate televiziunile americane transmit în direct mare parte din evenimentele zilei în care are loc ceremonia de învestire.
De la CNN la Fox News, MSNBC, CBS sau ABC, mai toate televiziunile vor avea pe parcursul zilei transmisiuni în direct cu evenimentele și dezbateri cu comentatori.
Evenimentele vor fi transmise și pe diverse platforme de streaming și pe numeroase canale de YouTube sau pe pagini de Facebook.