Miercuri, 4 decembrie 2019, a avut loc o dezbatere publică la Primăria Municipiului Iași, pe tema Proiectului Urbanistic Zonal propus de compania privată, cea care va coordona extinderea Palas. Au luat parte reprezentanții companiei, arhitecții care au coordonat programul, reprezentanții societății civile.
Compania privată a anunțat că vrea să dezvolte deja existentul complex comercial, care conține și clădiri de birouri, către zona râului Bahlui și în partea superioară, lângă Palatul Culturii, să ridice o clădire de 27 de etaje, care să rivalizeze ca înălțime cu palatul.
Reprezentații companiei spun că astfel vor crea 10.000 de locuri de muncă, vor ridica la 600 de milioane de euro valoarea investiției în zona respectivă din centrul orașului, fiind îmbunătățită și infrastructura rutieră, vor fi construite zone verzi, fântâni arteziene etc.
”Proiectul propus presupune extinderea ansamblului Palas şi revitalizarea unor zone din centrul oraşului, de pe strada Sf. Andrei, insuficient valorificate. Acesta va aduce numeroase beneficii: va consolida cel mai mare pol de afaceri din regiune, va atrage investitori, va crea peste 10.000 de locuri de muncă, va facilita fluidizarea traficului prin realizarea de accese auto şi pietonale, precum şi prin modernizarea arterelor existente, va suplimenta numărul locurilor de parcare subterane din centrul oraşului prin amenajarea a 1.500 de noi spaţii şi va pune la dispoziţia ieşenilor zone verzi, fântâni arteziene şi destinaţii de petrecere a timpului liber”, au precizat reprezentanții companiei.
Într-o scrisoare deschisă se cere ”respect față de trecutul orașului, responsabilitate față de prezent și viziune pentru viitor”
De cealaltă parte, reprezentanții societății civile, profesori universitari specializați în urbanism și dezvoltare urbană, au punctat faptul că, deși reprezentanții companiei spun că au realizat studii pe baza cărora monumentele principale ale Iașului nu vor fi afectate de către construcțiile respective, sunt mai multe probleme majore.
Istoricul Laurențiu Radvan, cadru didactic al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a lansat o scrisoare deschisă semnată de sute de persoane din mediul academic, în principal, în care se cere ”respect față de trecutul orașului, responsabilitate față de prezent și viziune pentru viitor”.
Ei spun că proiectul de extindere de la Palas va afecta negativ trei monumente importante ale Iașului: Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi și Catedrala veche Romano-Catolică. În dezbaterea publică, aceștia au invocat și faptul că vor fi afectate de noua construcție și vestigiile Curții Domnești, pe ruinele căreia a fost construit actualul Palat al Culturii.
”Cu toate asigurările date de investitor, care susține că vizibilitatea asupra acestor clădiri istorice nu va fi afectată, nu putem fi de acord cu această propunere, motivul principal fiind acela că vorbim de monumente categoria A, care vor fi practic puse în umbră de acest bloc turn, raportul de înălțime dintre acestea fiind net în defavoarea monumentelor. În plus, nu a fost solicitat punctul de vedere al specialiștilor în patrimoniu, istorie, geografie, arhitectură și urbanism, la fel cum nu a existat nici o dezbatere publică pe acest subiect, neluându-se în considerare impactul proiectului propus”, se subliniază în textul scrisorii deschise.
În documentul citat se precizează faptul că proiectul este păgubos pentru istoria și turismul orașului pe termen mediu și lung, și că dezvoltarea economică invocată prin realizarea sa ar fi una nesustenabilă.
Complexul Palas, finalizat în 2012
Reprezentanții companiei și Primăria au răspuns acestei scrisori deschise, invitând societatea civilă la dialog și accentuând faptul că proiectul, care include acel turn de 27 de etaje, nu este definitiv, ci poate fi modificat în urma consultărilor.
Compania privată a precizat într-un răspuns public că toate întrebările din scrisoarea deschisă sunt repere legitime, ce au fost deja analizate înainte de a propune proiectul de extindere a Palas și că există pentru fiecare punct de vedere, o abordare amănunțită bazată pe studii aplicate de arhitectură și urbanism.
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, a declarat în dezbaterea publică faptul că și el consideră că turnul de 27 de etaje nu este „cea mai inspirată alegere pentru zona respectivă” și a cerut ambelor părți, atât companiei, cât și societății civile, să vină cu măsuri concrete pentru a se putea ajunge la un punct de vedere comun.
Finalizat în 2012, complexul Palas din Iași se află amplasat pe o zonă dezafectată din spatele Palatului Culturii, unde se afla înainte ștrandul municipal, și cuprinde 270 de magazine, restaurante, cafenele, o zonă de food court, un hipermarket, șase clădiri de birouri, cinci săli de evenimente, un parc de 50.000 de metri pătrați și o parare subterană de 2.500 de locuri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro