Urmărește video-ul integral cu Mihai Purcărea, membru în boardul AAF, CEO BRD Asset Management:

Fondul de investiții este rezervat doar celor cu foarte mulți bani? 

Mihai Purcărea: Într-adevăr, este unul din miturile cele mai problematice cu care ne confruntăm. Când spui fond de investiții, mulți oameni se gândesc la sume foarte mari de bani, oameni foarte bogați, însă este chiar inversul. Practic, fondurile de investiții, când au fost inventate pe la 1600, au fost inventate tocmai pentru a ajuta clienții cu resurse financiare mai mici. Iar primul fond de investiții se numea Unitatea Aduce Putere, referindu-se tocmai la a pune banii la un loc si a avea puterea de a face investiții financiare mai solide. Astfel, fondurile de investiții au ca principal rol acela de a ajuta clienții care au resurse mai limitate. 

Citește și:

Au devenit cam principalul instrument financiar prin care se economisește și se investește în țările dezvoltate. Sumă minimă, în general, este foarte mică. În funcție de fond, suma minimă poate fi 100 de lei sau 50 de lei. Chiar nu este nicio problemă pentru pentru absolut nimeni. Putem începe cu sume foarte mici și, bineînțeles, se pot investi sume mari. Nu este nicio restricție în partea de sus, dar este important de spus, suma minimă este extrem de mică, vorbim de 50-100 de lei. 

Ca să fii investitor există o condiție de a avea minim o unitate de fond. Acea unitate de fond, în funcție de tipul de fond, poate să fie 50, 100, 200 de lei. Apoi investiția se poate face când dorește clientul și orice sumă.

Economisire inteligentă: regula de 20%

Mihai PurcăreaEste un studiu pe care l-am făcut mai demult și care indică faptul că trebuie să economisești în jur de 20% din veniturile lunare ca să poți să îți menții același nivel de trai și la pensie. Asta dacă acumulăm ce primim de la pensia Pilon 1, pensia de stat, plus ce primim de la pensia de tip Pilon II.

Așadar, pe lângă aceste sume, ar trebui să mai economisim și noi separat undeva cam la 20%. Acum știu că este o sumă destul de mare, mai ales dacă vorbim de persoane în jur de 30-40 de ani, care au și credite. Este însă un ideal și un deziderat de ținut minte. Cred că mulți dintre noi putem începe cu un 5-10%. După câteva luni în care am început să punem bani deoparte, o să vedem că nu mai simțim acei bani, nu mai simțim că ni s-au luat din cont și îi vedem ca pe o investiție pe termen lung. 

Și totul se întâmplă foarte simplu: Am setat data din lună când să se facă retragerea, am setat suma, iar apoi. pasul 3 ar fi acela în care îmi aleg fondul și produsul financiar în care să investesc. Și aici deja intrăm deja un pic în zona de planificare financiară. Ar trebui să mă uit un pic la mine, la gospodărie, la situația mea familială, ca să îmi fac o idee de cum pot să aloc acei bani.

Există o rețetă de îmbogățire rapidă

Mihai Purcărea: Dacă vrei să dai un boom rapid, deja nu mai ești investitor, ești speculator, încerci să nimerești ceva pe termen foarte scurt. În sine nu este ceva neaparat greșit, dar deja nu mai ești investitor acolo. Este un pariu, nu mai este investiție. Nu poți sa spui pe termen foarte scurt că este ceva calculat. Pe termen foarte scurt, orice se poate întâmpla. Să ne reamintim că suntem în martie 2020 și ne închide pe toți în casă sau suntem în februarie 2022 și ne trezim dimineața și e război la graniță. Pe termen scurt, ăla deja e un pariu, o speculație care se poate face. 

Opinia mea, pentru cei care vor să facă astfel de speculații, să o facă cu sume foarte clare și limitate, adică undeva sub 5%, poate maxim 10% din portofoliu. Și să avem în vedere că acei bani pot fi pierduți foarte ușor. Șansele de a reuși sunt extrem de mici și aici este interesant, că mulți provideri de astfel de servicii sunt foarte agresivi în reclamă. Astfel Uniunea Europeană i-a obligat pe acești furnizori de tranzacționare, mai ales cea excesivă, să publice pe site procentul din clienți care pierd. Deci, dacă vă uitați pe aceste site-uri, o să vedeți cum 70-80% din oameni pierd. 

Dacă vrem să vorbim de investiții, investițiile trebuie planificate. Planificare se poate face și pe termen scurt și pe termen lung. Totul pleacă de la orizontul de timp. Este de departe cel mai important aspect când vorbim de investiții. Dacă orizontul meu de timp este, să spunem, vacanța din Grecia din septembrie, da, am un orizont timp scurt și atunci o să investesc banii într-un depozit bancar sau un fond pe termen foarte scurt. Dar dacă investesc, să spunem, pentru că vreau să pun bani pentru pensia mea, în niciun caz nu speculez. 

Cea mai bună investiție este în companiile care țin pasul cu inflația

Mihai PurcăreaStatistic, cea mai bună investiție pe termen lung este cea în companii. De ce? Pentru că ele țin pasul cu inflația. Dacă sunt brutar și crește costul făinii din cauza inflației, o să vând pâine mai scump și astfel amortizez impactul inflației. Cele mai bune investiții sunt cele în acțiuni pe termen lung. Dacă eu investesc pentru pensia mea, peste 20 -25 de ani, o să investesc aproape integral în business-uri, în acțiuni, pentru că vreau un randament în termeni reali. Pe mine mă interesează în termeni reali ce pot face cu banii pe care îi economisesc acum, peste 20 de ani.

Dacă voi investi în acțiuni când orizontul meu de timp este un pic mai scurt, să spunem educația copiilor, termen de 10 ani de zile, atunci voi face un mix între acțiuni și titluri de stat, obligațiuni. 

Care este rolul Asociației Administratorilor de Fonduri? 

Mihai PurcăreaNoi suntem o asociație profesională și încercăm să aducem un pic de lumină în zona investițională, să facem puțină educație și planificare financiară. Cam asta încercăm să facem cu acest program: Economisește inteligent. Tocmai de a demistifica un pic din lucrurile pe care mulți clienți le cred. Din păcate, ponderea activelor investite în fonduri de investiții în România, cea mai mică din toată Uniunea Europeană, suntem după bulgari. 

Încercăm prin acest tip de campanii, să demistificăm, să aducem un pic de lumină, pentru că până la urmă, muncim zi de zi pentru niște bani, trebuie să și facem ceva cu ei. E un calcul simplu: inflație de 6%, să spunem, și punem banii la un 3%. Gândiți-vă ce înseamnă asta. Am 40 de ani, să fac asta încă 20 de ani de acum încolo, 3% să pierd în fiecare an, practic aș pierde mai mult din jumătate din sumă la sfârșitul celor 20 de ani. Adică eu mă duc, muncesc zi de zi, strâng banii respectivi, îi pun undeva si pierd mai mult de jumătate din ei. Sincer, este păcat de bani. Si atunci lucrul cel mai simplu de făcut? Să îi investesc în ceva care să țină pasul cu inflația. 

t de ușor și rapid putem accesa banii investiți într-un fond? 

Mihai PurcăreaUn fond de investiții este obligat prin lege să ofere banii clienților în maxim 10 zile, deci este obligație legală. Din punct de vedere al lichidității, este chiar mai lichid decât un depozit bancar. Astăzi am depus cererea online pe aplicație, a doua zi am banii în cont. Lichiditatea este imediată. 

Există totuși și o problemă aici, pentru că această lichiditate, de multe ori, este problematică pentru client. Să luăm exemplul 2020, anul pandemiei. A venit pandemia, a scăzut piața de acțiuni cam cu 30-40%, toată lumea era confuză, nu știai ce se v-a întâmpla cu business-urile. Dar până la final de an, piața a terminat pe plus. 

Ce s-a întâmplat în momentul în care ne-am uitat, de exemplu, la clienții din fondurile noastre? Cele mai mari răscumpărări pe care le-am avut în istoria noastră, au fost în martie și aprilie 2020. Clienții s-au speriat, având acces foarte rapid la bani, au apăsat pe buton, și au luat banii, dar i-au luat marcând pierderi. În investiții, partea psihologică este de cele mai multe ori cel mai important factor care face diferența dintre câștig sau pierdere. Așadar, lichiditatea, câteodată, poate fi și o problemă, pentru că dacă am acces foarte rapid la bani, trebuie să am și o stăpânire mare, să nu fac prostii, până la urmă.

***

Acest articol este susținut de AAF. Pentru a înțelege mai multe despre economisire inteligentă și investiții, intrați pe www.economisesteinteligent.ro 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (13)

danutz61   •   25.04.2024, 05:02

Bine explicat. Multumesc!

AlexandraMilu   •   25.08.2023, 14:23

Interesant

GVKro   •   25.08.2023, 13:21

Mda..

Vezi toate comentariile (13)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
Unica.ro
Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Viva.ro
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Cum arată moșia de la Dobrești unde locuiesc Bodo de la Proconsul și familia lui. Colț de Rai și-a făcut acolo cu soția și cei doi băieți adoptați. Dani și Filip fac școala la sat
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată moșia de la Dobrești unde locuiesc Bodo de la Proconsul și familia lui. Colț de Rai și-a făcut acolo cu soția și cei doi băieți adoptați. Dani și Filip fac școala la sat
Singurele zodii care renasc din propria cenușă din 18 ianuarie. Norocul le surâde, bunăstare și bogății pentru ele, Berbecii și Balanțele, favorizate de astre
FANATIK.RO
Singurele zodii care renasc din propria cenușă din 18 ianuarie. Norocul le surâde, bunăstare și bogății pentru ele, Berbecii și Balanțele, favorizate de astre
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Unica.ro
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Zeci de bucureşteni au aflat că blocul lor va fi demolat. Cer cel puţin 160.000 de euro despăgubiri pentru fiecare apartament
Observatornews.ro
Zeci de bucureşteni au aflat că blocul lor va fi demolat. Cer cel puţin 160.000 de euro despăgubiri pentru fiecare apartament
Horoscop 18 ianuarie 2025. Balanțele simt nevoia să se exprime prin orice mijloace, numai să se facă înțelese și să găsească sprijinul necesar
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2025. Balanțele simt nevoia să se exprime prin orice mijloace, numai să se facă înțelese și să găsească sprijinul necesar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI