Puţini îşi mai aduc aminte că în spaţiul dintre Opera Română şi Spitalul Municipal a funcţionat, până în pragul Revoluţiei, Tenis Club. Tot aici, s-a desfăşurat meciul de Cupa Davis din 1948, 2-3 cu Franţa, cu Gheorghe Viziru şi Cristea Caralulis în echipa României, devenit istorie. Şi mai puţini ştiu că, alături, înainte de război era stadionul de fotbal al cândva celebrei echipe Carmen, din care şi-a tras rădăcinile actuala Dinamo. “Aici era un centru de antrenament în toată regula. Şi Cristian ţopescu a fost printre cei iniţiaţi în tenis”, povesteşte vicepreşedintele FRT, Alexe Bardan. Cu doar două zile înainte de 23 August 1989, pentru că “deranja” ochii lui Nicolae Ceauşescu în timp ce avea să urmărească, de la tribuna Casei Radio, defilarea de Ziua Naţională, Securitatea a luat decizia de a rade Tenis Club. “Nici Madam nu era sportivă convinsă, aşa că au venit cu buldozerele. Nu cred că a durat patru ore totul”, şi-aduce aminte Bardan, şi acum legat sentimental de acea zonă. După demolare, în “cimitirul” lui Ceauşescu au crescut pomi şi buruieni, singura intervenţie fiind înconjurarea spaţiului cu un gard de sârmă, la îndemnul lui ţiriac.
Investiţie de 4 milioane de euro
După aproape 20 de ani, există în sfârşit semnale că Tenis Club va reînvia. Pe baza unui protocol semnat de curând cu Federaţia Română de Tenis, Primăria Sectorului 1 va investi 4.000.000 de euro, din bani publici, pentru cosmetizarea zonei, însemnând refacerea bazei şi amenajarea restului parcului din perimetrul Operei Române.
Dispare cuibul homosexualilor
Parcul pe care era în trecut amplasat Tenis Club a devenit, după Revoluţie, un binecunoscut loc de întâlnire a persoanelor cu orientare homosexuală. De asemenea, nu puţine au fost de-a lungul timpului cazurile în care numeroşi infractori s-au aciuat printre copaci şi au ieşit pe alei sau chiar pe trotuar tâlhărindu-i pe trecători. După reamenajare, locul s-ar transforma dintr-unul rău famat, într-un spaţiu de recreere şi odihnă pentru bucureşteni
«Mamutul» Casa Radio, la pământ
Vizavi de parc tronează una dintre cele mai mari clădiri din România, Casa Radio, o construcţie niciodată finalizată, ce a servit o zi lui Nicolae Ceauşescu şi a “trăit” 20 de ani degeaba, degradându-se din nepăsare. Acum, operaţiunile de demolare sunt în plină desfăşurare, în locul “mamutului” urmând a fi construite apartamente, spaţii pentru birouri şi un mall. Planul edililor nu încântă însă pe toată lumea. Solomon Ursu, un trecător indignat, ce spune că a participat la defilarea din 23 August 1989, consideră că ar fi trebuit salvată clădirea. “Tiranul a cheltuit enorm din banii poporului, iar acum, proştii şi corupţii s-au apucat să demoleze, în loc s-o refolosească, s-o adapteze. Nici că este mai «nimerit» un mare centru comercial, cu zgomot, praf şi mulţime de maşini, peste drum de Spitalul Municipal!”.