Bărbatul a fost prezent luni, la Iași, la o oră de dirigenție de la Colegiul Economic din Iași, când i s-a făcut brusc rău și a leșinat. Văzând că nu îi mai bate inima, profesorii au început procesul de resuscitare, cu compresii toracice, și au sunat la 112.

„Un pacient de 50 ani care a făcut stop cardiac trăiește și pentru ca a fost resuscitat de cadrele didactice. Către liceul respectiv a plecat Terapia Intensivă SMURD, care a găsit pacientul în stop și cadrele didactice îi făceau compresiuni toracice – resuscitare de bază. Echipa de urgență a continuat cu resuscitare avansată – era în fibrilație ventriculară – a fost nevoie de 17 șocuri electrice externe ca inima să pornească”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

După ce a fost stabilizat, bărbatul a fost transportat la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde o coronografie făcută la Secția de Cardiologie a arătat că nu a fost vorba de infarct, ci de o afecțiune mai veche la nivelul inimii.

Marți, 14 februarie, bărbatul de 50 a devenit conștient și medicii au putut să-l detubeze.

„Evoluția putea fi una nefavorabilă dacă profesorii din Iași nu făceau ceea ce au făcut – corect și rapid. Aceasta este atitudinea corectă a oricărui om. UPU – SMURD și disciplina Medicină de urgență a UMF au continuat și în lunile ianuarie – februarie cursurile de resuscitare în școli și colegii din Iași”, a mai precizat prof.dr. Diana Cimpoeșu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News