Muzeografii vor astfel să adune recuzita necesară amenajării unei replici a unei garsoniere din anii comunişti. Astfel, radio-pick-up-ul Traviata care învârtea discurile de vinil, sticlele de sifon ori peştele colorat care împodobea televizorul și alte obiecte care acum zac, nefolositoare, prin cutii uitate ar putea ajuta la reconstituirea acestei încăperi.
„Ne dorim să refacem o garsonieră din Oradea anilor comunişti, cu toate obiectele care se găseau atunci în casele noastre. În timp ce tinerii de azi nici nu-şi pot imagina cum părinţii sau bunicii lor stăteau ore în şir la cozi pentru o butelie ori cum pândeau maşinile cu pâine când intrau în cartiere, adulţii au tendinţa să-şi şteargă din memorie amintirile de felul acesta. Totuşi, nu putem respinge tot ce s-a petrecut atunci. Am trecut 50 de ani prin asta şi trebuie să învăţăm ceva din acea perioadă”, spune, pentru Bihoreanul, directorul Muzeului, Dumitru Sim.
Primii care au făcut donaţii au fost înşişi muzeografii, care au oferit instituţiei radiouri, cărţi, păpuşi, ba chiar şi un cântar de „alimentară”.
De asemenea, săptămâna trecută, în prima săptămână de la lansarea apelului, mai mulţi orădeni au lăsat la Cetate sticle de sifon, colecţii de timbre, stilouri vechi, peşti din sticlă care se puneau deasupra televizoarelor, nici acum nu e clar de ce, pe vestitele mileuri de macrame.
Orice orădean care va oferi un obiect pentru Muzeu va primi o diplomă care îl va atesta ca „donator de istorie”.
Amenajat în fortăreaţa din Oradea, recent reabilitată, Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea e încă în formare. În timp ce lucrează la autorizarea instituţiei, ceea ce presupune o documentaţie stufoasă pentru fiecare obiect din inventar, toţi cei şapte angajaţi, directorul Dumitru Sim şi cei şase muzeografi, încearcă să facă din noua structură una atractivă pentru orădeni şi turişti deopotrivă.
Sursa foto: ebihoreanul.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro