Ioan Aurel Pop a spus că se aștepta „să se lucreze” și împotriva sa și neagă orice acuzație că ar fi colaborat cu Securitatea.
„Modul de prezentare a dlui Hodor este insidios! Eu nu am semnat niciun acord de colaborare, cu nici o formă a securității, interne sau externe. Dar, rugat de profesorul meu, acad. Ștefan Pascu, fost rector al UBB, i-am predat, între anii 1985-1987, câteva articole de popularizare a istoriei noastre, „pentru o publicăție a emigrației române” (după cum mi-a spus). Mi-a și adus apoi două numere dintr-o revista apărută în Germania. Chiar dacă aș fi vrut să refuz, nu puteam, pentru că era șeful meu de catedră și conducătorul meu de doctorat. Pe de altă parte, a publica înainte de 1989, în străinătate era ceva aproape de neimaginat. Era important și pentru raportarea activității de cercetare etc., iar posibilități de publicare (în afară propagandei de partid) erau infime. Prof. Pascu era liber să călătorească și am fost convins că, în călătoriile sale, fusese rugat să dea materiale de istorie… Cred că de aceea apar pe acea lista publicată în Revista 22. Un alt motiv nu există! De altfel, in dreptul numelui meu scrie NU!”, susține Ioan Aurel pop, potrivit stiripesurse.ro.
Președintele Academiei Române a mai spus și că nu a fost lăsat, înainte de 1989, să ia legătura cu emigraţia română, pentru că nu a putut călători decât în „lagărul socialist” – o dată la Budapesta, o dată la Moscova, o dată la Varna, vara, plecând de la Costineşti.
Revista 22 a publicat o listă cu numele celor care au colaborat cu UM 0225, unitatea care pe vremea lui Ceaușescu se ocupa de urmărirea emigrației românești. Așa numita ”Brigadă Antiemigrație” se ocupa cu ”contracararea acțiunilor ostile RSR desfășurate de centrele de propagandă din străinătate”. Printre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualității românești: istorici (Ioan Aurel Pop, actualul președinte al Academiei Române, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro