Teleormănenii din comuna Fântânele aveau, vineri,  o curiozitate: ce va zice Ioan Niculae acum? Adică ce părere va avea miliardarul tocmai ieşit din puşcărie, că sistemul de irigaţii, pe care l-a luat de la stat, s-a făcut praf – ca mai toate afacerile sale – iar valea fostei bălţi Suhaia, desecată de comuniști, s-a inundat și a devenit locul de cuibărit pentru o colonie de câteva sute de pelicani?

În timp ce Ioan Niculae, eliberat vineri dintr-o detenţie de un an şi trei luni, se odihnea în spatele gardului electric care înconjoară proprietatea sa din Zimnicea, la zece kilometri mai sus pe Dunăre, în dreptul comunei Fântânele, localnicii se minunau de păsările de pe noua baltă. Sutele de pelicani sosiți de curând în zonă se văd în vale, de pe platoul satului, ca o dungă alba stranie.

Până la colectivizare, aici a fost un lac uriaș numit Balta Suhaia, care a fost îndiguit, desecat de comuniști şi transformat în teren agricol. Pentru a se putea face agricutură, pe acest spaţiu imens s-a construit un complex sistem de irigații.

Terenul este islaz comunal

După 1990, valea a devenit pășune comunală, iar sistemul de irigații a intrat în posesia lui Ioan Niculae, miliardarul de Teleorman, patronul firmei InterAgro. Acest sistem de irigații este format din mai multe canale care conduc apa din Dunăre către pompele care o ridică spre terenurile agricole din deal!

Dar în 2015, Ioan Niculae a fost condamnat la 2 ani și șase luni închisoare în dosarul ”mită pentru PSD”. Afacerile sale, care deja scârțâiau, s-au prăbușit una câte una. Printre ele, și sistemul de irigații din vechea Baltă a Suhaei.

Pompele fostului sistem de irigaţii au rămas izolate între ape. Zona colinară din fundal se află în Bulgaria

Faptul că pompele nu au mai fost puse în funcțiune de peste un an, a făcut ca apa să se reverse din canale și să inude islazul comunal pe o suprafață de câteva sute de hectare. Imediat au apărut și păsările de apă, egrete, albatroși, cocostârci, bâtlani etc. Inclusiv marea colonie de pelicani, care oferă un specatacol deosebit când se ridică în zbor de pe apă. Pelicanii s-au instalat pe un mal de dig care se ridică dintre ape, unde se simt în siguranță față de răpitori.

Noua Deltă a Dunării este un paradox –  a apărut în urma falimentului lui Ioan Niculae, faliment care i-a lăsat pe oameni fără locuri de muncă; dar tot ea pare să deschidă o nouă perspectivă economică pentru localnici: peștele și turismul!

Gard electric între terasa barului și curtea lui Ioan Niculae

Aşa arată gardul electric care desparte terasa plajei de curtea casei lui Ioan Niculae

În ceea ce îl priveşte pe Ioan Niculae, proaspăt ieșit din pușcărie, acesta s-a dus direct la proprietatea sa din Zimnicea, o casă pe malul Dunării, chiar lângă port, lipită de plaja pe care tot el o are în proprietate. Plaja, barul și discoteca sunt despărțite de curtea miliardarului – în paranteză fie spus, nu se știe cât de miliardar mai este el acum – printr-n gard electric. În dreptul terasei barului, distanța dintre marginea spațiului public și sârmele prin care trece curentul electric este de aproximativ 1,5 metri! În România, garduri electrice în spaţii publice nu au decât Ambasada Rusiei şi Ioan Niculae…

Aşa arată avertismentul că prin gardul lui Niculae trece curent electric

Plaja la Dunăre de lângă locuinţa lui Ioan Niculae – cu vedere spre bulgari

Urmărește-ne pe Google News