Niculae și Videanu au fost achitaţi în baza articolului 6 litera a) din Codul de procedură penală, „Fapta nu există”.
Pe 9 iunie 2017, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionaşcu şi firma SC Interagro SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.
Procurorii susţin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al societăţii şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae, şi cu Alpar Kramer, director comercial/marketing la Romgaz.
De asemenea, DIICOT a stabilit că firma lui Ioan Niculae, Interagro, a primit nelegal gaze din producţia internă a României, la preţuri foarte mici, respectiv aproximativ un sfert din preţul practicat pe piaţă.
Potrivit anchetatorilor, grupul l-a avut ca lider pe Ioan Niculae şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi de execuţie: SC Interagro SA – palierul de comandă – Ioan Niculae, palierul de execuţie – Marin Mirea şi Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei – palierul de comandă – Adriean Videanu, palierul de execuţie – Viorel Palaşcă şi Ioan Apan; Romgaz SA – palierul de comandă – Alpar Kramer şi alţi doi suspecţi, în prezent decedaţi.
Anchetatorii au susținut că Ioan Niculae a efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, acţionar majoritar la Romgaz SA, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate. Conform DIICOT, grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010.
În acest dosar a fost implicat şi fostul ministru al economiei Varujan Vosganian, însă Parlamentul a respins în 2013 şi 2015 cererea DIICOT de a-l pune sub urmărire penală.
Decizia Curții Supreme referitoare la Niculae și Videanu nu este însă definitivă, iar DIICOT poate face apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Nic12 • 20.12.2022, 11:29
Uraaaaaa! Trăiască Justiția Română! "Dăcât" 60 de milioane de euro, prea puțin maică, ***!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor, intoleranță pe criterii socio-economice.