Disputa nu este între preşedinte şi premier, ci între șeful statului şi Liviu Dragnea, consideră profesorul de drept constituţional.
“Premierul României execută ordinele pe care i le trasează Liviu Dragnea. Domnul Liviu Dragnea şi-a propus, şi în mare măsură a reuşit, să uzurpe nu doar funcţia de premier, ci şi pe cea de decident în materie de politică externă. Conflictul este generat de atitudinea belicoasă şi agresivă a PSD în raport cu preşedintele, în privinţa unui dosar delicat şi sensibil de politică externă”, explică profesorul.
Ioan Stanomir a adăugat că, “procedural orbind, singura modalitate de înlăturare a unui premier în exerciţiu este moţiunea de cenzură, ”ca atare, atitudinea preşedintelui de astăzi este mai degrabă una simbolică, de încetare a coabitării într-o anumită manieră şi de declasare a unei ofensive împotriva Partidului Social Democrat”.
Cât priveşte atribuţiile preşedintelui, profesorul Stanomir susţine că “anumite lucruri nu se pot decide decât prin concertare şi colaborare cu preşedintele, iar Liviu Dragnea şi Partidul Social Democrat trebuie să înţeleagă acest lucru. Aici nu discutăm despre oportunitatea recunoaşterii Ierusalimului în calitate de capitală a statului Israel, ci vorbim despre raporturile interne dintre factorii de decizie în materia politicii externe”.
Demisia coabitării
“Coabitările întotdeauna sunt generatoare de momente delicate, dar este, probabil, prima dată în ultimele două mandate prezidenţiale în România când se solicită acest lucru. Practic, prim-ministrul Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea au rupt punţile cu preşedintele României prin comportamentul pe care l-au arătat. Iar preşedintele României a dorit să semnaleze acest lucru. Ca eficacitate constituţională, declaraţia preşedintelui are un efect limitat. Este de aşteptat însă ca PSD, în măsura în care este dominat de Liviu Dragnea, să recurgă la măsuri specifice de natura legislativă şi politică pentru a-l ataca şi mai mult pe preşedintele României. Preşedintele României era obligat să ia o astfel de atitudine, pentru că preşedintele României nu mai era decât o persoană care se plimba pe bicicletă. Este foarte important să te plimbi pe bicicletă, însă este mult mai important să guvernezi în calitate de preşedinte. Nu plimbatul pe bicicletă contează, ci declaraţiile oficiale, cum este aceasta”, conchide specialistul în drept constituţional.
Povestea Trabantului oferit de Simona Halep lui Ion Țiriac
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!