„În noiembrie, Asociaţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomanda administrarea vaccinului anticovid la copiii cu vârsta între 5-11 ani. Spania, Italia, Franţa şi alte ţări europene administrează vaccin copiilor din luna decembrie. Germania vaccinează din decembrie copiii vulnerabili (…)”, a transmis Mihăilă, pe pagina oficială de Facebook.
Fostul ministrul al sănătății a atras atenția că, între timp, tot mai multe studii confirmă faptul că trecerea prin boală la copii poate favoriza apariţia diabetului de tip 1, iar ”asta înseamnă tratament cu insulina pe toată durata vieţii”.
La noi, deşi avem recomandarea EMA, deşi există semnate contractele cu unul dintre furnizori pentru 2022, livrarea vaccinului pentru copii este întârziată. Asta deşi nu am avut aproape deloc restricţii de sărbători, am trimis copiii la şcoală încă din 3 ianuarie şi avem o rată mică de vaccinare la adulţi.
Ioana Mihăilă:
Medicul mai reamintește că „testarea în şcoli este acum blocată pentru că statul român a organizat o licitaţie cel puţin discutabilă”.
Potrivit fostului ministru al sănătăţii, „motivele invocate nu pot fi luate în serios”.
„Faptul că nu a existat prevedere bugetară pentru dozele de vaccin pentru copii nu poate fi o scuză, în contextul în care anul trecut am avut buget separat şi contract cu acelaşi furnizor”.
Mihăilă menţionează că Guvernul poate să dea bani din fondul de rezervă pentru cheltuieli noi, „neprevăzute”, dar că banii au fost alocaţi primăriilor sau pentru pensii speciale.
„Și trebuie luat în calcul și faptul că Guvernul poate să dea bani din fondul de rezervă pentru cheltuieli noi, «neprevăzute». Dar, Guvernul a preferat să împartă fondul de rezervă discreționar primăriilor și acum să crească pensii speciale. Pentru asta există buget, pentru a preveni complicațiile la copiii din România care vor trece printr-un nou val de infectări, nu există”, a mai transmis Mihăilă.
Ministerul Sănătății a anunțat luni că primele doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer pentru copiii de 5-11 ani ajung în România în perioada 21-25 ianuarie. Administrarea vaccinului de la Pfizer pentru această grupă de vârstă a fost aprobată la finalul lunii noiembrie 2021 de către Agenția Europeană a Medicamentului.
De altfel, mai multe state europene au început imunizarea la această grupă de vârstă încă din decembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro