„În etapa 1, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a cere reducerea numărului de paturi Covid sunt: o rată de incidenţă la nivelul judeţului mai mică de la 1 la mie şi o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, pentru pacienţii confirmaţi cu Covid, sub 50%”, a spus Ioana Mihăilă.
DSP-urile pot aproba în prima etapă o reducere a numărului de paturi de până la 50% pentru spitalele de Boli Infecţioase şi de Pneumoftiziologie şi de până la 30% pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratarea pacienţilor cu Covid 19.
Ministrul sănătăţii:
„Etapa a doua de scădere, care urmează după un minim de 30 de zile şi în cazuri speciale după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidenţă la nivelul judeţului este mai mică de 0,5, iar rata de ocupare a paturilor este sub 50%”, a mai spus Mihăilă.
În etapa a doua de scădere, procentul paturilor destinate pacienţilor cu Covid scade cu 30% pentru spitalele înalt specializate şi cu până la 15% pentru celelalte.
Ioana Mihăilă:
Ministrul sănătăţii a precizat că paturile pentru pacienţii cu Covid sunt păstrate „pentru că vrem ca fiecare spital să poată să îngrijească pacienţii care s-au internat în spitalul respectiv pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării, să nu fie nevoiţi să-i transfere”, dar şi ca un „plan de revenire la situaţia anterioară dacă vom cunoaşte o accelerare a pandemiei”.
Potrivit Ioanei Mihăilă, modificările Ordonanţei 434, care reglementează planul de măsuri pentru organizarea spitalelor şi a unităţilor de dializă, au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro