„Sunt aici să explic ceea de domnul prim-ministru a spus că nu înțelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiți de două-trei luni”, și-a început ministrul USR-PLUS declarația, afirmând că prim-ministrul „știa din luna aprilie că banii alocați Ministerului Sănătății nu sunt suficienți”. Ea a făcut referire la afirmațiile făcute tot sâmbătă de premier, care a spus că este „bizar” că oamenii din centrele de vaccinare nu au fost plătiți de două luni.
Mihăilă a explicat, în conferința de presă, că i-a prezentat situația financiară a Ministerului Sănătății, în 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată cu număr de înregistrare la cabinetul premierului.
„I-am spus că nu sunt suficienți banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acțiuni prioritare, pentru plata personalului din centrele de vaccinare”, a declarat Mihăilă.
Ministrul a continuat: „În ceea ce privește salariile personalului medical i-am atras atenția că pentru anul 2021, numărul personalului plătit de Ministerul Sănătății a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile județene de ambulanță, în Direcțiile de Sănătate Publică și, crescând numărul de medici și asistenți în unitățile de primiri urgență, la aproximativ 75.000 de persoane”.
Am explicat că în ceea ce privește programele de sănătate, care includ pe lângă vaccinarea anti-COVID, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză și bolnavii cu HIV, a fost informat că mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020.
Ioana Mihăilă:
Ministrul spune că banii au fost insuficienți și pentru acțiunile prioritare care vizează, printre altele, finanțarea secțiilor de terapie intensivă și a secțiilor care tratează marii arși.
„Era precizat în adresă că fondurile alocate de 240 de milioane de lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 de milioane de lei față de 2020”, a declarat ministrul.
De asemenea, „pentru personalul implicat în activitățile de vaccinare, i-am spus că este nevoie de suplimentare, având în vedere că în legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi folosit cu această destinație. Din acest motiv, Ministerul Sănătății nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare”, a mai precizat Ioana Mihăilă, adăugând că „fondurile repartizate prin legea bugetului, respectiv 200 de milioane de lei”, au fost suficiente până în luna mai a acestui an.
Domnul prim-ministru știa că bugetul Ministerului Sănătății pentru programele de sănătate era la fundul sacului.
Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă:
În acest context, ministrul sănătății spune că în perioada iunie-august au fost făcute mai multe transferuri „pentru a putea asigura sume necesare nevoilor acute ale pacienților”. Este vorba despre vaccinarea copiilor, bolnavii HIV-SIDA și tratamentele urgente.
Potrivit Ioanei Mihăilă, pentru centrele de vaccinare au fost mutați bani din trimestrele 4 și 3 în primele două trimestre ca să fie asigurată plata tuturor cheltuielilor.
”Am transferat bani de la programele pentru pacienții critci pentru a putea plăti vaccinul BCG, cel anti-tuberculos pentru vaccinarea nou născuților la început de iulie, aproximativ 3 milioane de lei. Tot de la acțiuni prioritare au fost transferați bani pentru a plăti vaccinuri din programul național de vaccinare, aproximativ 7 milioane de lei. Am transferat bani de la alte programe și de la plata cardurilor de sănătate pentru tratamentul urgent al unor pacienți. În total, 3 milioane de lei”, a adăugat ministrul.
Ioana Mihăilă și ceilalți miniștri USR PLUS vor demisiona săptămâna viitoare
Declarația Ioanei Mihăilă vine după ce predecesorul său, Vlad Voiculescu, l-a acuzat recent pe premierul Florin Cîțu că din luna mai nu a mai alocat bani pentru plata personalului din centrele de vaccinare şi a lăsat Ministerul Sănătăţii fără fonduri pentru programele de sănătate.
În replică, premierul a spus că ”de fiecare dată când Ministerul Sănătăţii a cerut, a primit” și că ministerul va primi noi resurse la rectificartea bugetară.
Ioana Mihăilă a devenit ministru al sănătății în luna aprilie, după revocarea din funcție a lui Vlad Voiculescu, ceea ce a declanșat o criză în coaliția guvernamentală.
Pe fondul actualei crize din guvern, pornită de la proiectul Anghel Saligny și revocarea lui Stelian Ion de la ministerul justiției, USR PLUS i-a retras sprijinul politic lui Florin Cîțu, iar membrii formațiunii au semnat o moțiune de cenzură care a fost depusă, vineri, la Palament.
În acest context, toți miniștrii USR PLUS, printre care și Ioana Mihăilă, au anunțat că vor demisiona săptămâna viitoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro