Medicul a precizat că raportarea nosocomialelor este în creştere, pentru că, faţă de raportările anterioare, a început să se raporteze şi infectia cu clostridium.
„Este clar o subraportare, incidenţa este dublă faţă de media Uniunii Europene. Conform estimărilor, incidenţa este dublă, faţă de medie, dar noi raportăm 1% şi din cauza fricii de consecinţele medico-legale a constării unei infecţii asociate actului medical”, a spus fostul ministru, potrivit news.ro.
Ea a precizat că „nu există această cultură, pur şi simplu, în a raporta real ce se întâmplă în spitale, din cauza fricii de consecinţele medico-legale”.
Mihăilă a mai spus că atunci când era ministru și s-a făcut planificarea de investiţii pentru următorii 7 ani în PNRR, a gândit secţii noi pentru spitale, dedicate în special pacienţilor acuţi sau cei cu boli grave. Potrivit fostului ministru, urma ca vechile clădirile, unde circuitele nu pot fi optimizate, să fie folosite pentru activităţi cu risc mai mic, precum îngrijirea paliativă, unde riscul de a suferi complicaţii este mai redus.
Afirmațiile Ioanei Mihăilă vin după ce, la începutul acestui an, ministrul PSD al sănătăţii, Alexandru Rafila, a recunoscut că infecţiile asociate asistenţei medicale sunt încă subraportate în România. „Ne apropiem de 1% din proporţia de pacienţi externaţi, dar suntem încă departe de media Uniunii Europene”, a spus Rafila în luna februarie.
Tot în februarie, medicul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, spunea că atât timp cât infecția nosocomială este considerată un factor negativ pentru managementul unui spital, „să nu ne mirăm că ea nu este raportată”. „În aceste condiții, nu vom avea niciodată o raportare corectă, niciodată nu vom ști care este nivelul infecțiilor nosocomiale”, a precizat medicul Apostolescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro