„Noi continuăm să secvențiem, conform strategiei de secvențiere pe care a elaborat-o Comisia de genetică. INSP continuă să ne trimită răspunsurile. Deocamdată, numărul de secvențieri este destul de redus, dar continuăm să diagnosticăm infecțiile cu varianta Delta. Da, ne îngrijorăm. În condițiile de acum, în care incidențele sunt destul de reduse, nu credem că pe termen extrem de scurt avem motive de îngrijorare, dar pe termen mediu și lung cred că trebuie să continuăm să fim foarte vigilenți”, a spus ministrul sănătății, adăugând că termenul mediu și lung se referă la câteva luni.
Ioana Mihăilă a mai spus că în prezent nu se fac multe secvențieri, pentru că numărul cazurilor de COVID-19 este mic, însă există cadru normativ și surse de finanțare.
„Există capacitatea, noi am prevăzut în strategie și cadrul normativ, dar și sursele de finanțare, pentru ca solicitările de secvențiere să vină din toate centrele regionale și ele să fie centralizate la București, unde să fie lucrate. În momentul acesta nu se fac multe secvențieri, pentru că nu sunt nici multe cazuri diagnosticate. Dar, din nou, cadrul există, finanțare există, strategie există”, a mai declarat Ioana Mihăilă.
Medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID-19, spune că, potrivit estimărilor specialiștilor, la sfârșitul lunii august va crește numărul infectărilor cu tulpina Delta, cunoscută și ca varianta indiană a coronavirusului.
„Se estimează chiar de către experţii europeni că la nivel european, în ţările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce priveşte creşterea de cazuri. Pentru august se estimează circa 70% circulaţia acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârşit de august se estimează chiar o creştere la 90%”, a declarat Gheorghiță pentru Mediafax.
Primul deces al unui pacient din România infectat cu tulpina Delta
Pe 24 iunie a fost raportat primul deces din România al unui pacient infectat cu tulpina Delta. Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 de ani din județul Argeș. Autoritățile au precizat, la solicitarea Libertatea, că pacienta suferea și de alte afecțiuni și nu era vaccinată anti-COVID.
Identificată în cel puțin 92 de țări, varianta Delta este cu 60% mai contagioasă decât tulpina Alfa, cea britanică, variantă care este, la rândul ei, cu 50% mai transmisibilă decât tulpina inițială a coronavirusului.