Ioana Mihăilă este acuzată de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
Concret, procurorii spun că, deși Comisia Europeană a stabilit strategia achiziției de vaccinuri în iunie 2020, „statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de «opt-out»” și, prin urmare, nu există justificare legală pentru achiziția unei cantități inutile de vaccinuri de către Guvernul din care făcea parte și fostul ministru al sănătății.
Mai precis, spun procurorii, deși dozele de vaccin contractate până la 1 ianuarie 2021, adică 37.588.366 de doze, erau suficiente pentru vaccinarea a 23 de milioane de persoane, Ioana Mihăilă, „cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”, a făcut un
memorandum, aprobat în mai 2021 de fostul premier Florin Cîțu, în urma căruia s-au cumpărat 34.099.623 doze de vaccin Pfizer în plus.
În acest moment, trei foști demnitari sunt urmăriți penal de DNA în cazul achiziției de vaccinuri anti-COVID din pandemie. Este vorba despre Ioana Mihăilă, despre fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, și despre fostul premier, Florin Cîțu.
Cîțu, Mihăilă și Voiculescu, în vizorul DNA
Pe 23 noiembrie, DNA a cerut Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunității fostului premier PNL Florin Cîţu, senator, şi a foştilor miniştri ai sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii de la USR. Procurorii i-au acuzat de „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv, complicitatea”, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID.
Procurorii anticorupție au precizat că în perioada ianuarie-mai 2021, adică în pandemie, au fost cumpărate peste 52,8 milioane de doze de vaccin anti-COVID în plus față cele necesare, iar prejudiciul depășește un miliard de euro, la care se adaugă TVA.
În cazurile lui Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, cel care trebuia să se pronunțe pe tema cererii DNA a fost președintele Klaus Iohannis, întrucât cei doi nu erau parlamentari. Pe 27 noiembrie, șeful statului a aprobat cererea de ridicare a imunității, care a fost trimisă la Ministerul Justiției.
Două zile mai târziu, pe 29 noiembrie, Senatul a aprobat ridicarea imunității și pentru Florin Cîțu, astfel încât fostul premier liberal să poată fi anchetat în dosarul vaccinurilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro