„Declar cu mândrie că mi-am vaccinat fetița în a doua zi de când vaccinurile au fost distribuite către DSP-uri și către medicii de familie, asta după ce am înscris-o pe listă în urmă cu un an și jumătate”, a spus Ioana Mihăilă la conferința online de miercuri, 26 mai, potrivit imaginilor difuzate pe pagina de Facebook a Asociației Mame pentru Mame, la o dezbatere online pe tema reformării programului de vaccinare anti-HPV din România.
Ce le transmit părinților este că și eu, alături de ei, sper să ajung să îmi vaccinez și băiețelul. El are 8 ani acum și cu toată încrederea, așa cum mi-am vaccinat fetița, îmi voi vaccina și băiețelul.
Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă:
Propunerile privind extinderea vârstei fetelor care vor primi vaccinul gratuit, precum și legate de vârsta băieților care ar urma să fie vaccinați gratuit, urmează să fie făcute de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, conform Hotnews.
În ceea ce privește extinderea campaniei gratuite de vaccinare și la fetele cu vârsta de peste 14 ani, dar și la băieți, Ioana Mihăilă a explicat că „vom iniția săptămâna aceasta solicitările către INSP”.
De asemenea, ministrul sănătății a precizat că va cere STS o soluție pentru simplificarea programării la vaccinul HPV, după modelul programării la vaccinarea împotriva COVID-19.
Cei de la STS sunt ocupați cu vaccinarea și cu certificatul verde pentru vaccinare, dar sperăm că vor înțelege și dumnealor importanța programării mai facile pentru vaccinarea HPV.
Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă:
Declarațiile ministrului Ioana Mihăilă sunt de la 1:33:58
Campania de vaccinare împotriva HPV s-a reluat anul trecut, în România
28.169 de românce au fost vaccinate împotriva virusului HPV în 2020, primul an în care campania de vaccinare s-a reluat după mai bine de un deceniu, potrivit Hotnews. Este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră după mai bine de 10 ani și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008.
În România, campania de vaccinare aflată în derulare se adresează fetelor între 11 și 14 ani.
În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin.
Practic, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro