„Noi vom face tot ce putem şi putem, să îngrădim migraţia ilegală, pentru a venit astfel în sprijinul partenerilor şi prietenilor noştri care suportă şi controlează mai greu acest fenomen al migraţiei ilegale. În contrapartidă, avem pretenţia să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen şi sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru”, a spus preşedintele”, a declarat Klaus Iohannnis, într-o conferință de presă comună alături de președintele bulgar Rumen Radev.
El a subliniat din nou că cele două state au îndeplinit criteriile de aderare, iar migrația ilegală, chestiune invocată de Austria când s-a opus anul trecut aderării, nu este un subiect care să afecteze extinderea spațiului de liberă circulație, iar „din motive politice, aceste două chestiuni sunt amestecate de unii politicieni europeni”.
„România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderare. Am dovedit-o prin acțiunile noastre. Cele două state acționează responsabil pentru protejarea spațiului Schengen. Chiar dacă extinderea nu este legată de migrația ilegală de la frontierele externe, noi ne-am exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluțiilor pentru gestionarea acestei provocări”, a mai afirmat președintele.
La reuniunea JAI din 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen invocând creșterea migrației ilegale. Un vot împotrivă a venit și din partea Olandei, care anunțase că aceasta va fi poziția sa, însă nu pentru a bloca România, ci pentru a se opune aderării Bulgariei.
Cu ocazia deplasării la Sofia, Klaus Iohannis a semnat, alături de Rumen Radev, declaraţia de Parteneriat Strategic care prevede intensificarea dialogului politic bilateral, încurajarea schimburilor economice şi a cooperării transfrontaliere, îmbunătăţirea conectivităţii şi a infrastructurii dintre cele două ţări, promovarea proiectelor dedicate dezvoltării regiunii Dunării, asigurarea securităţii energetice, promovarea energiei verzi.