Klaus Iohannis a încercat să reducă tensiunea, atât cea împotriva Austriei, cât și cea împotriva propriului guvern, la primele declarații pe care le-a făcut azi, la Bruxelles, înainte de întâlnirea cu ceilalți șefi de stat și de guvern din UE.

El a precizat că la discuții „voi ridica tema Schengen și cred că aceasta este tema care pe noi toți din această sală ne interesează cel mai mult. Se pune problema cum continuăm”. „Este foarte clar, și vreau să precizez acest lucru, că noi, românii, dorim să fim parte din Spațiul Schengen. Integrarea rămâne obiectiv strategic național și obiectiv principal pentru mine ca președinte al României”, a spus Iohannis.

„Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie. Cu diplomație. Orice altceva, după părerea mea, este exclus”, a adăugat șeful statului.

Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii și sfaturi. Vreau să vă spun foarte clar. Nu va exista! Deci, atenție!, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau a autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme.

Klaus Iohannis:

Șeful statului i-a apărat pe miniștrii români de Externe, Interne și Justiție implicați în procesul aderării la Schengen. „Miniștrii implicați s-au preocupat, și-au făcut treaba. Mi s-a părut puțin ciudată vânătoarea de vinovați care s-a declanșat în unele medii. Vinovații nu se găsesc în București, nici în România, știți foarte bine de ce nu s-a putut vota”, a punctat el.

Când a fost întrebat, de Euronews România, dacă există, totuși, un calendar teoretic al unei eventuale aderări la Schengen, președintele a spus că nu există, vorbind despre „un viitor” neprecizat.

Totodată, Klaus Iohannis a mai spus că România nu va accepta ca vetoul Austriei să fie atacat la CJUE. „La cald si la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a subliniat el.

Aderarea României la Schengen a fost blocată, joi, 8 decembrie, de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea împotrivă, susținând că se opune de fapt aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Urmărește-ne pe Google News