„Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni”, a spus şeful statului.

Iohannis a precizat, în context, că „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme”.

„Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului şi BNR să semene, dintr-un motiv simplu, suntem oameni care înţelegem legile economiei şi vedem ce se intâmplă. Această abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia, creşterea dobânzilor este fundamental greşită (…) Politicile fiscale ale guvernanţilor au dus la creşterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată printr-o abordare responsabilă şi politici guvernamentale sustenabile. Guvernele PSD nu au înţeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică, au trecut cu lejeritate peste argumentele Opoziţiei, ale mele. Ea poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult se va ajunge la dezechilibre în scurt timp. Animozitatea BNR şi Guvern e profund dăunătoare. Voi face o mediere, adică vin la aceeaşi masă parţile care au o opinie diferită. În zilele următoare, voi invita şi pe unii şi pe alţii la Cotroceni”, a declarat preşedintele, la o plimbare prin Herăstrău.

Şeful statului spune că „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme”.

”Sper că vom ajunge la un numitor comun”, a mai spus șeful statului.

Recent, liderul PSD Liviu Dragnea afirma că ”Unele acţiuni de la BNR sunt coordonate cu unele declaraţii ale Opoziţiei, chiar ale şefului statului”, a comentând creșterea inflației. De altfel, între președintele PSD și guvernatorul BNR a avut loc și un schimb de scrisori.

Dragnea a transmis că nu sunt motive de panică pentru că ar veni o criză în România, iar ”ideile cu pilonul II de pensii şi cu lipsa unui miliard de lei la sistemul de pensii” reprezintă o “minciună sfruntată”, adăugând că “nişte oameni ar trebui să fie chemaţi să dea socoteală pentru aceste informaţii care pot produce deservicii uriaşe”. El a pus vina și pe unele companii cu capital străin, care, când au văzut că veniturile românilor cresc – şi salarii, şi pensii – au zis “hai să mărim şi noi preţurile”.

Chiar în luna februarie, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a avut o discuție cu Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după ce inflația a crescut puternic. ”Mă îngrijorează, dar nu există doar factori interni”, spunea ministrul, atunci.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a mai spus că politica monetară a BNR trebuie să fie rezultatul unui dialog “permanent” cu Guvernul şi Parlamentul.

Liderul PSD a anunțat că a primit de la guvernatorul Mugur Isărescu un răspuns la scrisoarea pe care i-a trimis-o în legătură cu evoluţia inflaţiei, însă nu a avut timp să citească răspunsul guvernatorului BNR. Dragnea și-a apărat și colegii senatori care nu s-au prezentat la audierea lui Isărescu: ”Poate au avut ceva rezerve”, a comentat președintele PSD.


Citește și: VIDEO/ Nana Falemi organizează turnee sportive pentru copii, absolut gratuit. „Eu nu am făcut perfomanță în sport făcând bani”


 
 

Urmărește-ne pe Google News