În declarația de presă în care a anunțat desemnarea lui Nicolae Ciucă, președintele a spus că „a fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare”, referitor la propunerea partidului pentru funția de premier.

În același timp, președintele a spus „este nevoie de un guvern care să rezolve problemele care îi preocupă și pe români”.

Principalele declarații ale președintelui:

  • Tocmai am încheiat consultările cu formațiunile parlamentare pentru găsirea unei soluții guvernamentale. Au fost considerabil mai bune decât ultimele discuții. Este nevoie de o soluție reală, acum criza politică trebuie să se încheie. Este nevoie de un guvern care să rezolve problemele care îi preocupă și pe români.
  • Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări care țin doar de politicieni. Această criză a durat deja prea mult, este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitale, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc și chiar dacă avem soluții pentru aceste chestiuni, este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluții.
  • Am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoană domnului Nicolae Ciucă.
  • Analizând întreaga situație, discuțiile și concluziile care se impun: am decis să-l desemnez drept candidat pe domnul Nicolae Ciucă.

Primele declarații ale lui Nicolae Ciucă, după desemnare:

  • Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să-l avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de tot ce un guvern în deplinătate să ofere prin acțiunile și deciziile sale.
  • Vom negocia cu toate forțele responsabile ca într-o perioadă cât mai scurtă să reușim să alcătuim guvernul și ca guvernul propus să poate fi aprobat în Parlament.

Șeful statului a avut joi a doua rundă de consultări cu partidele parlamentare, după ce prima propunere de prim-ministrul, Dacian Cioloș, a fost respinsă miercuri în plenul Parlamentului.

PSD nu a propus un nume de premier și a militat pentru un guvern de largă uniune, în timp ce USR a cerut refacerea coaliției guvernamentale PNL-USR-UDMR cu un alt nume decât Florin Cîțu ca premier. Dacian Cioloș a precizat că nu susține un guvern minoritar.

Nicolae Ciucă, o carieră în armată

Generalul Ciucă a condus, din ianuarie 2015 până în octombrie 2019, Statul Major General, iar anterior a fost locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă.

Prelungirea mandatului în 2019 a generat un conflict între președintele Iohannis, fostul premier Viorică Dăncilă și fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, pentru că PSD s-a opus prelungirii mandatului și a cerut numirea generalului Dumitru Scarlat.

În aprilie 2019, instanța supremă a respins definitiv contestația Ministerului Apărării Naționale la decretul prin care președintele Klaus Iohannis îi prelungea mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei.

Înainte de perioada petrecută la conducerea Statului Major al Armatei, a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004), potrivit CV-ului său oficial.

Acesta este un susținător convins al alianței NATO, el participând la conflictul din Irak alături de soldații americani.

Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak), potrivit biografiei oficiale.

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după Al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă a absolvit mai multe cursuri militare în SUA.

A primit numeroase distincții și decorații, printre care Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Ofițer sau Medalia Națiunilor Unite.

Odată cu nominalizarea pentru portofoliul Apărării, în 2019, Nicolae Ciucă a anunțat că va trece în rezervă pentru a respecta standardele NATO care cer ca Ministerul Apărării să fie condus de un civil.

În octombrie 2020, Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL pentru a candida la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat în Dolj. După demisia lui Ludovic Orban din decembrie 2020, a preluat interimar conducerea guvernului. Avea să continue ca ministru al apărării în guvernul Cîțu.

Ce urmează după desemnarea lui Nicolae Ciucă

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, un nou vot de încredere Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, potrivit Constituției.

Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. Urmează audierile individuale ale miniştrilor propuşi, acestea finalizându-se cu un aviz comun consultativ, motivat, din partea comisiilor permanente ale celor două camere. În data stabilită de Birourile permanente pentru acordarea votului de încredere, candidatul la funcția de prim-ministru se prezintă în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

În aceeaşi zi, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Sunt necesare 234 de voturi pentru învestirea Guvernului. Dacă Guvernul nu este învestit, preşedintele poate desemna un alt premier.

Foto: Inquam Photos / George Calin

 
 

Urmărește-ne pe Google News