- Ciucă urmează să conducă Executivul, în cazul în care este învestit de Parlament, pentru următorul an și jumătate, în urma sistemului de rotație agreat de PNL și PSD.
Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis, transmise LIVE TEXT de Libertatea:
- S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele. Am constatat că în Parlament s-a format o majoritate solidă din care fac parte: PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o.
- Îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului pentru votul de încredere.
Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă:
- În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să avem un program de guvernare și să se constituie o coaliție solidă în Parlament să putem să realizăm un Guvern care să asigure stabilitatea țării.
- Un guvern care să asigure stabilitatea țării, cetățenii așteaptă stabilitate și soluții pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemie, criza energetică.
- Și de asemenea să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR și este evident că este pentru prima dată când în programul de guvernare. Avem un procent substanțial pentru ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiții solide și foarte bine aplicate.
- Sperăm ca începând de joi să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale.
Structura Guvernului PNL-PSD-UDMR, anunțată oficială
PSD, PNL și UDMR au mers împreună la discuții cu Klaus Iohannis, după ce anterior au stabilit că primul premier din sistemul rotativ va fi din partea PNL. Adică, premierul desemnat va fi Nicolae Ciucă, varianta agreată de liberali.
Tot astăzi, social-democrații au anunțat și cum va arăta viitorul Guvern. PSD va avea 9 ministere şi o funcţie de ministru pentru Secretarul General al Guvernului, PNL rămâne cu 8 ministere, iar UDMR cu 3, cele pe care le-a deținut și în timpul coaliției cu USR.
Numele miniștrilor liberali au fost deja stabilite de către PNL, în timp ce Consiliul Politic Național al PSD urmează să se reunească, tot luni după-amiază, într-o nouă ședință, pentru a discuta propunerile pe funcții.
Vezi aici LIVE TEXT cu principalele decizii luate astăzi în criza politică
A treia încercare de a forma un Guvern
Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.
Din 5 octombrie, România este condusă de un Guvern interimar, după ce Guvernul Cîțu a fost demis în Parlament, cu un număr record de voturi, în urma moțiunii care a fost depusă de PSD, actualul partener al PNL la Guvernare, și votată și de USR, fostul partener al liberalilor la Guvernare.
De atunci, Iohannis a mai făcut două nominalizări. Prima a fost în persoana lui Dacian Cioloș, președintele USR care nu a reușit să strângă voturile necesare în Parlament pentru învestirea guvernului său. Acum, Cioloș a anunțat că partidul său nu va vota un Guvern în care se regăsește și PSD, refuzând să meargă la consultările de la Cotroceni și acuzându-l pe Iohannis că este „nașul unei construase coaliții”.
A doua nominalizare făcută de Iohannis a fost Nicolae Ciucă, care și-a depus mandatul după ce PNL nu a reușit să adune o majoritate parlamentară pentru a trece un guvern minoritar format din PNL și UMDR. Ulterior, PNL a început negocierile cu PSD pentru învestirea unui Guvern, decizie care nu a fost agreată de toată lumea din partid. Astăzi, Raluca Turcan i-a cerut demisia lui Florin Cîțu din fruntea partidului, acuzându-l că „a negociat în genunchi”.
„Mandatul lui Florin Cîţu nu a fost decât un şir de minciuni, greșeli și jocuri personale. Aș spune că e de domeniul patologicului”, scrie ministrul interimar al muncii.
În același mesaj, ea l-a acuzat pe Cîțu că „ești dispus să joci la poker până şi banii de pensii”. „De mai bine de o lună mă țin de capul tău şi-ți spun repetat că de vineri (26 nov) nu mai sunt bani de pensii și de alocaţii pentru că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook”.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!