Şeful statului arată în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că sintagma „pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale” este neclară şi, aparent, incompatibilă cu utilitatea publică declarată pentru lucrări de interes naţional, dar că totuşi includerea acestei categorii de lucrări în sfera lucrărilor de „interes public major” ar putea fi justificată prin prisma unei însumări mai ample de interese locale ce ar putea excede planului local, însă acest aspect ar trebui să fie clarificat în cuprinsul normei.

În ceea ce priveşte includerea în sfera „lucrărilor de interes public major” a celor „privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice”, preşedintele Iohannis consideră că norma este lipsită de predictibilitate şi ar putea genera dificultăţi în aplicare.

El subliniază că legiuitorul trebuie să aibă în vedere, pe de o parte, echilibrul dintre nevoia de dezvoltare socio-economică şi nevoia de protecţie a mediului, iar, pe de altă parte, respectarea angajamentelor internaţionale ale României.

”În ceea ce priveşte evaluarea impactului asupra mediului a proiectelor publice şi private care pot avea efecte semnificative asupra mediului, semnalăm că Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, prin art. 18 alin. (5), instituie o excepţie de la emiterea acordului de mediu pentru proiectele care trebuie realizate din considerente imperative de interes public major, inclusiv de ordin social sau economic, şi în lipsa unor soluţii alternative la acestea, însă numai după stabilirea măsurilor compensatorii necesare pentru a proteja coerenţa reţelei Natura 2000”, se mai precizează în cererea de reexaminare.

Totodată, Iohannis consideră că legea supusă reexaminării trebuie reanalizată de către Parlament şi din perspectiva respectării angajamentelor internaţionale ale României.

Un proiect contestat de activiștii de mediu

Senatorii USR au trimis, marți, o scrisoare președintelui în care reiau obiecțiile ridicate de organizațiile de mediu față de lege.

”Dacă legea va fi promulgată, se va ajunge în situația absurdă prin care interesul public major va fi invocat pentru a permite distrugerea mediului (…) România este, deja, în infringement din cauza proiectelor hidroenergetice abuzive, care au distrus râurile din Făgăraș. Un megaproiect care amenință să distrugă Parcul Național Defileul Jiului a fost declarat ilegal de către Justiția din România. Toate acestea și multe alte proiecte distructive pentru râurile și ariile naturale protejate din țara noastră ar fi resuscitate dacă legea va fi promulgată, prin simple hotărâri de consiliu local, în cel mai fericit caz de Guvern”, a declarat senatorul Mihai Goțiu, unul dintre semnatarii scrisorii

 
 

Urmărește-ne pe Google News