În timpul conversației, Iohannis „s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina” și a cerut Kievului „identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări”.
„În acest sens, cei doi președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate”, precizează comunicatul emis de Administrația Prezidențială.
Potrivit Palatului Cotroceni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, „astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”.
Pe 22 decembrie, Libertatea a semnalat că adoptarea noii legi a minorităților naționale din Ucraina reprezintă o dezamăgire pentru comunitatea românească întrucât nu rezolvă problema învățământului în limba română. După apariția articolului, MAE de la București a criticat actul normativ adoptat la Kiev.
Ce au mai discutat cei doi șefi de stat
Klaus Iohannis și-a exprimat „profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei”, acte pe care le-a catalogat drept crime de război conform dreptului internațional.
Potrivit comunicatului, șeful statului a amintit despre sprijinul acordat de România, precum: „asistență directă, sprijin pentru refugiați, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât și prin susținerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei și, respectiv, a acțiunilor vizând izolarea internațională a Rusiei”.
La schimb, Volodimir Zelenski „a transmis mulțumiri pentru sprijinul multidimensional și extrem de consistent acordat de România încă de la începutul războiului și a subliniat necesitatea continuării susținerii Ucrainei, mai ales în contextul în care atacurile Rusiei sunt tot mai agresive, cu impact grav asupra populației și a infrastructurii civile”, mai anunță Administrația Prezidențială.
VARUTU • 05.01.2023, 11:59
Dar cu rusii ce trebuie sa facă , în privința legii învățământului?? Că-ți russofoni are Ucraina? Aici este problema pentru adoptarea Legii inv.
ivryernest • 04.01.2023, 16:50
Formulare tradusă din altă limbă. Preocupările NU se remediază ! NU se spune așa pe românește !👎