”Ca în fiecare ultimă duminică a lunii mai, astăzi sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni, zi în care, oriunde ne-am afla, redescoperim bucuria de a face parte dintr-un popor care a oferit atât de multe întregii lumi. Cu atâţia români aflaţi acum peste hotare, cea mai bună manieră în care statul le poate recunoaşte contribuţia este să se pună în slujba lor. Anul trecut s-au făcut unele progrese în ceea ce privește oferirea de servicii consulare online, simplificarea recunoaşterii diplomelor, susţinerea întoarcerii în ţară prin antreprenoriat, dar mai sunt multe de făcut. Indiferent de domeniul în care muncesc, îmi doresc ca românii de pretutindeni să se susţină reciproc şi să participe la luarea deciziilor care le afectează viaţa. La mulţi ani români, de aici sau de acolo!”, a transmis, duminică, președintele Iohannis.

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 28 mai anul acesta.

Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.

Între anii 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări organizate în zone în care trăiesc mulți români.

Inițiatorul acestei modificări legislative este deputatul PNL de Diaspora, Aurelian Mihai. Printre manifestările organizate anul acesta cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, se înscriu și cele ale Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, care organizează manifestări la Drobeta Turnu Severin, Cernăuți (Ucraina), Salamanca (Spania) și Tel Aviv (Israel), în perioada 23 mai-4 iunie. Iohannis, de Ziua Românilor de Pretutindeni

 
 

Urmărește-ne pe Google News