„Toți patru susținem statul de candidat imediat pentru aderarea la UE”, a spus Emmanuel Macron. „Acest statut va fi acompania de un traseu care va lua în considerare și situația din Balcani și din vecinătate, în special Republica Moldova”, a adăugat el.
Mesajul a fost întărit și de președintele român, în timpul discursului susținut după ședința celor cinci șefi de state și guverne.
„Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune”, a precizat Klaus Iohannis.
Președintele a condamnat totodată „șantajul” practicat de Rusia prin blocarea transporturilor de cereale ale Ucrainei.
Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect și despre soluțiile posibile pentru depășirea acestei situații. Ca parte relevantă a soluției la situația de insecuritate alimentară generată de Rusia, România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina și acționează ca hub regional pentru grânele ucrainene.
Klaus Iohannis:
Șeful statului român a mai cerut crearea unei coaliții internaționale care să asigure coridoare pentru transportarea din Ucraina a cerealelor în siguranță.
„În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanți, pentru convenirea unei „coaliții de state” care să sprijine efortul internațional de creare a unor „coridoare albastre” pentru transportul maritim, în siguranță, prin Marea Neagră”, a transmis președintele.
Macron a promis că va continua livrările de armament către Ucraina, iar pentru început, vor fi livrate șase arme Caesar cu rază lungă de acțiune.
La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a promis că Germania va continua să sprijine Ucraina oricât va fi nevoie. El a descris eforturile ucrainenilor drept „eroice” și a subliniat că țara a primit 800.000 de refugiați ucraineni și a furnizat sprijin militar și financiar.
Declarațiile vin la capătul unei vizite efectuate la Kiev de către președintele Klaus Iohannis, alături de cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Mario Draghi.
Volodimir Zelenski a subliniat că agresiunea Rusiei nu este doar asupra Ucrainei, ci una asupra întregii Europe, și chiar în momentul în care cei patru lideri au vizitat Kievul, rușii au continuat să bombardeze și să atace teritoriul ucrainean. El a subliniat că cu cât mai repede vor primi armament, cu atât mai repede vor reuși să elibereze teritoriile ocupate.
Cei patru șefi de stat au vizitat joi Irpin, suburbie a Kievului martoră a ororilor comise de soldații ruși în prima parte a invaziei când au ajuns lângă capitala ucraineană. „Nu sunt cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat și distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin”, a scris președintele Klaus Iohannis după vizită.
Liderii Franței, Germaniei și Italiei au ajuns joi dimineață la Kiev cu un tren cu care au plecat miercuri seară din Polonia. Ulterior, a ajuns și președintele Iohannis care a călătorit separat.
În cadrul vizitei, care nu a fost anunțată în mod oficial din motive de securitate, liderii europeni și-au manifestat sprijinul pentru țara afectată de războiul aflat în cea de-a 113-a zi și pentru președintele Zelenski.
Deplasarea are loc la capătul mai multor săptămâni de pregătiri și pe fondul criticilor Ucrainei privind răspunsul occidental la acțiunile Rusiei. Oficialii de la Kiev au acuzat Franţa, Germania şi, într-o măsură mai mică, Italia de întârzieri în privința livrărilor de armament necesar trupelor ucrainene.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!