Întrerbat dacă suspiciunile de plagiat asupra noului premier contrazic criteriile de integritate pe care șeful statului le are, Klaus Iohannis a răspuns, marți, după ședința CSAT: ”Evident că nu, altfel nu l-aş fi desemnat. Dar, dacă astfel de acuzaţii se adeveresc, atunci problema trebuie rezolvată nu de mine, ci de cei care au propus persoana, respectiv de persoana în cauză. Eu pornesc de la premisa că, dacă vor exista confirmări ale acestor acuzaţii, vor apărea şi urmările în consecinţă”.
Şeful statului a atras atenția că PSD răspunde integral de prestaţia premierului Mihai Tudose, în condiţiile în care a fost propunerea acestui partid pentru funcţia de prim-ministru.
”La consultări, această majoritate a propus o persoană, eu am acceptat această propunere. Nu este propunerea mea, este propunerea PSD-ului, PSD răspunde integral şi până la sfârşit de prestaţia domnului prim-ministru Tudose, iar domnul prim-ministru Tudose, în calitate de persoană privată, răspunde de activitatea proprie anterioară numirii în funcţia de prim-ministru”, a afirmat el.
Într-un răspuns oficial pentru pressone.ro, Biroul de Presă al Academiei Naționale de Informații a SRI a comunicat, într-un răspuns oficial, că Mihai Tudose ”nu a fost încadrat și nu a predat niciodată” în cadrul instituției. Mai exact, acest ar fi câștigat postul, însă nu a predat niciodată în cadrul Academiei.
Mihai Tudose și-a făcut doctoratul cu Gheorghe Onişoru, și a semnat o cerere de renunţare la doctorat alături de alţi opt demnitari care îşi făcuseră tezele cu Oprea. Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) l-a acuzat de faptul că lucrarea de doctorat, „Infrastructura critică – model şi strategie managerială”, al cărei coordonator a fost fostul ministru Gabriel Oprea și pe baza căruia a devenit cadru didactic la Academia Natională de Informaţii “Mihai Viteazul” a SRI, nu este originală.
Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma unor acuzaţii de plagiat, apărute în presă. Mihai Tudose a confirmat la rândul său informația. ”E corect ce spune Academia. Am luat titlul în vara lui 2014, iar materia era pentru 2015. Între timp am intrat în guvern în decembrie 2014 și nu am mai mers să predau fiindcă am considerat că nu le pot face pe ambele în același timp. Nu aveam timpul fizic necesar. Tocmai de aceea nu se regăsește la venituri nici un leu de acolo și nici un contract de muncă. Tot conform uzanțelor universitare, dacă nu te prezinți la post după ce începe semestrul se disponibilizează postul. Sunt acuzat că nu am vrut să fac două lucruri prost. Nu m-am dus să am o sursa de venituri suplimentară rămânând dedicat muncii de la minister”, a declarat prim-ministrul desemnat pentru stiripesurse.ro.