Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că situația creată la Curtea Constituțională, unde judecătorul Petre Lăzăroiu are un mandat de 10 ani, ”este o problemă”.

”Consider că este o problemă, și nu este deloc o problemă simplă. Într-adevăr, toată lumea se așteaptă ca primul actor care respectă cu sfințenie Constituția să fie chiar Curtea Constituțională și aflăm în ultima vreme că au apărut îndoieli, au apărut semne de întrebare printr-o decizie a Curții care chiar ea declară că un mandat nu poate sub nicio formă depăși nouă ani, dar, în fapt, este un judecător care se află deja de zece ani acolo. Nu e simplu să tranșăm această chestiune, dar e foarte regretabil că avem această situație fiindcă prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca să nu mă exprim altfel, chiar Curtea Constituțională s-a pus singură în situația să-i fie chestionată respectarea supremației Constituției, așa cum scrie în Constituție”, a spus șeful statului.

Președintele a arătat că, în cazul în care mandatul unui judecător constituțional se termină, acest lucru se constată de Președintele Curții, nu de Președintele României.

”Dacă sunt alte cauze pentru care trebuie să se termine mandatul unui judecător Constituțional, această decizie se ia în plenul Curții. Deci Președintele României nu are nicio atribuție practică în a constata vacanța unui mandat, dar cred că de această dată Curtea Constituțională trebuie să analizeze cu maximă răspundere această chestiune pentru a nu rămâne o umbră, pentru a nu rămâne o îndoială care planează asupra felului în care acționează Curtea Constituțională”, a mai spus el.

Întrebat care ar putea fi consecințele acestei situații, Klaus Iohannis a răspuns: ”Este o întrebare care cu certitudine și-o pun mulți – dacă Curtea Constituțională acționează în atare împrejurări – ce se întâmplă cu deciziile care au fost luate? Aici trebuie să consultăm specialiștii și, paradoxal, în final tot Curtea Constituțională trebuie să hotărască asupra propriului comportament constituțional”.

Asociaţia VeDem Just a transmis Curţii Constituţionale o scrisoare deschisă în care cere vacantarea postului ocupat de judecătorul Petre Lăzăroiu, în contextul controverselor care însoţesc prelungirea mandatului său, dar şi convocarea „Plenului Curții Constituționale pentru a lua în discuție situația juridică a hotărârilor publicate în Monitorul Oficial la adoptarea cărora a participat un judecător având mandatul expirat”.

Printre deciziile de care este legat şi numele judecătorului Petre Lăzăroiu se numără cea privind conflictul dintre preşedinte şi Guvern pe tema revocării procurorului şef DNA. Situaţia lui Petre Lăzăroiu a fost semnalată zilele trecute de G4media.ro.

”Asociația noastră susține că Decretul Președintelui României nr. 553/2010 de numire ca judecător constituţional a domnului Petre Lazaroiu, emis în temeiul articolul 68 alin. (3) din legea 47/1992, declarat neconstituţional de către Curte prin Decizia 136/2018, şi-a încetat efectele de la data publicării deciziei Curţii nr. 136/2018 și anume 4 mai 2018. Ca urmare, Președintele CCR trebuie să constate încetarea mandatului domnului Petre Lăzăroiu ca urmare a excluderii sale de drept din CCR, în temeiul art. 67 alin. (2) pentru cazul din alin. (1) lit. a) al Legii nr. 47/1992. Președintele CCR trebuie să emită ordinul în temeiul art. 9 alin (1) litera e) şi alin 3 din legea 47/1992. În opinia noastră, la ședințele următoare ale Plenului CCR nu poate participa domnul Petre Lăzăroiu. Iar pentru hotărârile date de CCR din 4 mai 2018 adoptate prin participarea la soluționare și la deliberare a unui civil, Plenul CCR trebuie să găsească o soluție cu privire la efectele create., a spus ONG-ul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News