Președintele le-a transmis profesorilor prezenți la eveniment că prima ediție a Galei profesorului Bologna a avut loc la Sibiu pe vremea când era primar. „Atunci, în 2007, vremurile erau diferite. Existau aproape un milion de studenți într-un sistem greoi și încărcat, în care calitatea era pusă la încercare de o lipsă cronică de spații educaționale și de un număr insuficient de cadre didactice. În doar 10 ani peisajul din învățământul superior s-a schimbat radical. Avem mai puțin de 500.000 de studenți”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a precizat că România se află la coada clasamentelor europene privind finalizarea studiilor universitare de către tineri, deși există stereotipul că „toată lumea merge la facultate”. În plus,  a atras atenția președintele, unul din 15 studenți români studiază în străinătate.

Citește și: Studenţii vor primi bursă şi în perioada vacanţei de vară, în cuantum de 201 lei, a decis Parlamentul

„Copiii și părinții au tot dreptul să știe încă de la început la ce se pot aștepta din partea sistemului public de învățământ. Orice reformare a educației pe o bază incluzivă trebuie să țină cont de profilul generațiilor actuale și de evoluția societății, dar și de nevoile legitime ale cadrelor didactice”, a afirmat Iohannis, arătând că o reformare a sistemului de învățământ românesc ar putea porni de la cariera didactică.

„Dacă ar fi să alegem un singur punct din care să începem reașezarea sistemului educațional românesc, acesta ar fi probabil cariera didactică, prin încurajarea celor mai buni absolvenți să aleagă misiunea nobilă de a forma generația viitoare. Orice transformare a sistemului de învățământ și orice reformă a carierei didactice are în primul rând nevoie de modele, de exemple de bună practică, care pot să ofere expertiza, dar, mai ales, care pot să genereze încredere în sistemul de învățământ românesc”, a mai spus Iohannis.

 
 

Urmărește-ne pe Google News