Președintele a afirmat în discursul său că avem datoria ca, la 100 de ani de la Marea Unire, să ne implicăm activ în proiectul României de mâine și să milităm pentru democrație, unitate și libertăți cetățenești.

”Doar așa, sacrificiul celor care au suferit în închisorile comuniste va putea fi valorificat. Condamnarea ororilor comunismului și valorizarea rezistenței comuniste au fost angajamente pe care mi le-am asumat încă de la preluarea mandatului de Președinte al României. Nu întâmplător am ales să ofer prima decorație domnului Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, ca o recunoaștere a sacrificiului celor care au luptat pentru libertate. Societatea are nevoie de exemple demne, iar deținuții politic care au pus lupta pentru principiile democratice și pentru libertate mai presus decât viața lor reprezintă astfel de repere”, a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că a susținut, în diferite rânduri, necesitatea prezervării memoriei naționale și importanța cultivării spiritului civic, pentru că, în acest sens, memoria comunismului va putea fi pusă în valoare în cadrul unui Muzeu al Comunismului, proiect pe care îl susțin în continuare.

”În acest demers de cunoaștere și asumare a trecutului, este fundamentală sancționarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa demnității umane. Constat însă că, în privința investigării crimelor comunismului, ne aflăm într-o situație de blocaj. Nu putem tolera ca cei vinovați de crime împotriva umanității să doarmă liniștiți. Instituțiile abilitate au obligația să acționeze imediat în acest sens”, a spus președintele.

Președintele a ținut să reamintească tuturor că anul viitor vom marca 30 de ani de la căderea regimului comunist.

”Va fi un moment extrem de important, în care vom analiza parcursul României postcomuniste și vom rememora idealurile Revoluției din decembrie 1989. Tocmai de aceea, mă aștept ca autoritățile să dea dovadă de responsabilitate și să demareze, încă de acum, pregătirile pentru proiectele și manifestările dedicate acestui moment. Românii își doresc să vadă evenimente cu o simbolistică profundă, care să ne reamintească tuturor de luptătorii anticomuniști, simboluri ale determinării, curajului și sacrificiului pentru țară”, a mai spus președintele Iohannis.

Citește și: ANALIZĂ / Paradoxul românesc: Țară depopulată și săracă, dar cu creșteri economice record

Urmărește-ne pe Google News