”Pe 5G nu există încă o abordare lămuritoare, așa că i-am sfătuit (pe cei din Guvern – n.r.) să mai stea un pic”, a spus Iohannis într-o întâlnire informală cu presa.

În acest moment, nu există foarte multe companii care să furnizeze tehnologie 5G.

Principalele companii care vând astfel de tehnologii sunt Huawei (China), Ericsson (Suedia) și Nokia (Finlanda).

Din această cauză, președintele vrea ca România să mai aștepte, pentru ca tehnologia 5G să se dezvolte mai mult și să poată exista mai mulți furnizori de echipamente.

Acestea vor fi folosite ulterior de către operatorii telecom, precum Orange, Vodafone, Telekom și RCS-RDS în rețelele lor de comunicații.

Trecerea la 5G are implicații foarte profunde în societate, aceasta urmând să fie ”osatura” platformelor inteligente de tot felul, de la dispozitive conectate și mașini inteligente la fabricile viitorului sau inteligența artificială.

Care este problema cu Huawei

Problema este că grupul chinez Huawei este suspectat de legături extrem de strânse cu statul chinez.

Huawei a fost fondat de către un fost militar din Armata chineză, pe numele său Ren Zhengfei.

De asemena, în China există o lege care obligă companiile din această țară să asiste autoritățile judiciare.

Din această cauză, SUA nu dorește ca statele membre NATO să aibă infrastructură chineză 5G, pentru a nu exista riscul ca partea chineză să ”asculte” secretele alianței.

SUA acuză Huawei și de furt de secrete industriale, iar FBI a organizat anul trecut o operațiune sub acoperire pentru a prinde o serie de oficiali Huawei în flagrant, la un târg de electronice.

Deja Huawei a fost pus sub sancțiuni de către SUA, iar acest lucru a afectat deja compania. Huawei este al treilea producător mondial de smartphone-uri, după Samsung și Apple. După decizia SUA, Huawei nu mai poate instala aplicațiile Google și magazinul de aplicații Google Play pe smartphone-urile sale noi.

De partea cealaltă, chinezii consideră că SUA își folosește puterea economică pentru a elimina de pe piață un rival.

Cum se va face

Momentan, la nivelul NATO nu s-a luat o decizie unitară privind echipamentele Huawei.

Există, însă, o serie de propuneri. Polonia ia în calcul ca partea esențială a rețelelor 5G să respecte condiții extrem de stricte pentru securitate, în vreme ce pentru restul rețelei să fie condiții mai laxe, potrivit Reuters.

Acest lucru ar însemna ca Huawei să fie eliminat la licitațiile pentru elementele centrale ale rețelelor, dar ar putea participa la restul licitațiilor.

România își propusese să organizeze în acest an licitația pentru 5G, fiind bugetată obținerea unei sume de 2 miliarde de lei. Aceasta a fost amânată însă, după semnarea unui memorandum de către președintele Klaus Iohannis în SUA.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News