”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, salută ultimele evoluții, din cursul zilei de astăzi, în situația politică din Republica Moldova, care sunt de natură să contribuie la ieșirea din criză și la o tranziție pașnică a puterii. Aceste evoluții au avut loc în contextul vizitei pe care Consilierul Prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a efectuat-o vineri, 14 iunie a.c., la Chișinău”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Bogdan Aurescu a fost însoțit la Chișinău de ambasadorul român în Moldova, Daniel Ioniță, și de Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică în MAE.
”Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza în curs din Republica Moldova: liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, liderii Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon”, precizează sursa citată.
Asigurări de la Igor Dodon
Aurescu le-a cerut interlocutorilor reținere și responsabilitate în condițiile în care în centrul Chișinăului era programat un marș în cursul zile de duminică. Consilierul lui Iohannis le-a cerut politicienilor de la Chișinău să continue reformele necesare integrării europene și proiectele de cooperare derulate cu România, mai ales proiectele strategice de interconectare.
”Toți interlocutorii au mulțumit țării noastre și Președintelui Klaus Iohannis pentru Poziția României privind situația politică din Republica Moldova, din data de 11 iunie a.c., precum și pentru scrisoarea adresată de Președintele României instituțiilor europene pe data de 12 iunie a.c.”, se arată în comunicat.
În întâlnirea lui Bogdan Aurescu cu Igor Dodon, acesta din urmă a spus că susține Parteneriatul Strategic cu România și aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Vineri după-amiază, Partidul Democrat din Moldova a anunțat că se retrage în opoziție, iar guvernul Filip va demisiona, situație în care cabinetul Maia Sandu rămâne singurul Executiv, după o săptămână de criză politică majoră în care Moldova a ajuns în strania situație de a avea două guverne care se contestă reciproc.