La întâlnirea cu membrii comunităţii române au mai participat soţia preşedintelui român, Carmen Iohannis, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans G. Klemm, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti Mark Gitenstein, consilierii prezidenţiali Dan-Andrei Muraru şi Bogdan Aurescu, precum şi şeful SRI, Eduard Hellvig.
Președintele României le-a vorbit românilor din SUA despre implicarea în diverse proiecte naționale și despre capacitatea acestora de a acționa ca un veritabil partener pentru dezvoltarea țării.
Având în vedere că anul viitor, în 2018, se împlinește un secol de la Marea Unire, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest moment este un bun prilej pentru a recunoaşte că astăzi, mai mult decât oricând, românii, de acasă sau de peste hotare, au nevoie de o viziune integratoare, pe termen lung, nu una a intereselor politice de moment: viziunea unei Românii europene, moderne şi prospere, care susţine puternic legăturile transatlantice.
Totodată, șeful statului a subliniat importanța utilizării limbii române ca principal simbol al identității naționale, salutând funcționarea în Statele Unite ale Americii a peste 100 de școli de duminică dedicate inclusiv învățării limbii române.
„Sunteţi membri apreciaţi ai comunităţilor dumneavoastră, sunteţi bine integraţi, aveţi o contribuţie considerabilă la economia americană. Prin tot ceea ce faceţi întăriţi, la nivel personal, zi de zi, legăturile dintre România şi Statele Unite ale Americii şi vă implicaţi, indirect sau direct, pentru parteneriatul nostru”, a declarat acesta, potrivit Agerpres.
Şeful statului a subliniat, de asemenea, şi importanţa comunităţii româneşti din Statele Unite în dezvoltarea României, vorbind despre necesitatea unei viziuni integratoare de termen lung cu prilejul Centenarului Marii Uniri și încurajând, totodată, membrii comunităţii românilor din Statele Unite să nu îşi piardă identitatea şi limba.
„Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire este un bun prilej pentru a recunoaşte că astăzi, mai mult ca oricând, noi, românii de acasă sau de aici, avem nevoie de o viziune integratoare pe termen lung, şi nu pe termen scurt, şi nu pentru interese politice de moment (…) Vă încurajez să facem toate eforturile necesare pentru păstrarea limbii române, principalul simbol al identităţii noastre – dar care, cel puţin în Diaspora, se poate pierde prea uşor. Prin urmare, este nevoie de identificarea celor mai eficiente metode de învăţare a limbii române de către copiii născuţi în străinătate din părinţi români,” a punctat preşedintele.
Președintele Klaus Iohannis a pleacat, duminică, în prima vizită oficială din mandatul său în care se va întâlni cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Ultima vizită la acest nivel a avut loc în 2006, când fostul președinte Traian Băsescu era primit de George W. Bush.
Vizita președintelui Iohannis în SUA este cu atât mai importantă cu cât, de la alegerea lui Donald Trump, Klaus Iohannis este primul șef de stat din regiunea sud-est a Europei care merge la Casa Albă.