„În decembrie 1989, noi, românii, am decis că nu mai suportăm dictatura comunistă şi am înlăturat-o. De atunci construim o democraţie pe care noi, românii, ne-o dorim bazată pe ceea ce se numeşte valori democratice europene, valorile UE. În aceşti aproape 30 de ani, România s-a schimbat, s-a schimbat profund. Suntem o ţară din estul Europei care în continuare crede în democraţia de tip european. România este o ţară cu o economie în creştere, care reprezintă un pol de stabilitate în regiunea geografică în care ne regăsim, este o ţară care aspiră la statutul de lider în domenii precum cele pe care le-am menţionat, România este o ţară apreciată şi responsabilă pentru securitatea pe care o livrează şi în regiune şi în NATO şi în altă parte. Noi, românii, am înţeles demult că nu putem rămâne receptori de ajutor şi de securitate, dar trebuie să ne asumăm un rol mult mai greu în care credem – cel de furnizor de securitate şi asta facem„, a declarat Klaus Iohannis, în Parlamentul European.
El a continuat: „România este un stat de drept, un stat democratic. Există o dezbatere politică și există ceea ce am denumit o ‘democrație foarte vie’. Nu vreau să intru în detalii. Dar vă asigur că eu sunt hotărât să rămân implicat pentru a garanta românilor păstrarea valorilor democratice, a principiilor unui stat de drept și continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte, împotriva corupției”.
Şeful statului s-a referit la protestele ample care au avut loc în România, în urma adoptării reformei din justiţie.
„Cetățenii au spus clar ce vor. Iar eu, care am fost ales de un număr semnificativ de români, am înțeles că ei vor să continui acest mesaj pentru democrație, o Românie profund integrată în UE, care păstrează intact statuld e drept și care luptă cu rezultate notabile împotriva corupției. Există controverse, e adevărat, dar ce democrație parlamentară ar fi aceea fără controverse? Din această luptă va câștiga România europeană, România democratică”, a precizat şeful statului.
Președintele Comisiei Europene a avut cuvinte de laudă la adresa țării noastre, atât pentru reformele făcute, cât și pentru românii, ca popor.