”Simțim optimism, și acest lcuru s-a văzut și în discursul președintelui Jean Claude Juncker, susținut în fața Parlamentului, și a lui Macron. Inclusiv abordarea mea de aseară a fost într-o o notă optimistă, e foarte realist să credem că acest proces de reflecție pentru viitorul Uniunii este acum pornit”, a spu președintele Klaus Iohannis.
El a mai arătat că în loc să ne concretăm pe linii roșii, ne concentrăm pe orizonturi. ”Voi continua pe această linie, să aducem Uniunea mai aprope de cetățeni”, a spus șeful statului, arătând că este nevoie de ol apropiere între Bruxelles, văzut ca un aparat tehnic distant, și care să fie cât mai aproape de cetățeni.
Administraţia Prezidenţială a anunștat că în cadrul summitului vor fi discutate iniţiativele de inovare digitală care ar permite Uniunii Europene să facă faţă evoluţiilor tehnologice şi să devină un lider la nivel global în domeniul digital în următorii ani.
Reuniunea se va concentra pe două teme majore, respectiv „Viitorul guvernării şi securitatea”, care vizează rolul Uniunii Europene, al statelor membre în consolidarea încrederii în mediul de securitate în domeniul digital, şi „Viitorul economiei şi societăţii”, referitor la nevoile viitoare ale UE în materie de infrastructură, piaţă şi forţă de muncă.
„În cadrul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia că asigurarea securităţii cibernetice este crucială atât pentru prosperitatea Europei, cât şi pentru securitatea sa. Preşedintele României se va referi, totodată, şi la necesitatea asigurării în Uniunea Europeană a unui flux liber al datelor fără caracter personal”, arată Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului va aborda şi importanţa implementării strategiei digitale pentru Piaţa Internă a Uniunii Europene, nevoia asigurării unei securităţi cibernetice adecvate şi, în acelaşi timp, necesitatea pregătirii cetăţenilor Uniunii pentru a dobândi abilităţile digitale necesare.