Președintele le-a transmis reprezentanților corpului diplomatic că 2018 este anul Centenarului României Moderne, care înseamnă pentru noi nu atât analize retrospectiv-istorice, cât, mai ales, proiecții de viitor.
”Pe de altă parte, este anul pregătitor al celei mai importante misiuni pe care România o va exercita de când a devenit stat membru al Uniunii Europene – Președinția Consiliului Uniunii, în primul semestru al anului viitor. Dar, înainte de asta, vreau să subliniez câteva aspecte pe care le consider esențiale, mai ales în contextul Centenarului. În primul rând, riscurile, amenințările și provocările actuale cer o implicare activă, responsabilă și inovatoare a dumneavoastră, ca reprezentanți ai diplomației române. De aceea, vă reamintesc că este necesar să acționați viguros și eficient pentru a contracara aceste evoluții și pentru a găsi soluții durabile, astfel încât obiectivele naționale ale României să fie realizate, iar românii să fie mai bine protejați”, a spus șeful statului.
Potrivit președintelui, ”stabilitatea și predictibilitatea politicii externe a României sunt esențiale pentru credibilitatea noastră, ca actor extern”.
”În politica externă a României nu este loc pentru experimente discutabile în nume personal, pentru amatorism, pentru gafe diplomatice, pentru că toate acestea sunt foarte păguboase pentru interesele și obiectivele noastre naționale de politică externă. În politica externă a României nu este loc decât pentru responsabilitate, respectarea ordinii constituționale și a dreptului internațional și pentru consens politic național pe temele și dosarele care țin de obiectivele noastre externe. Țin să vă asigur că voi continua să apăr aceste valori și vă încurajez să faceți la fel, pentru binele României și al românilor”, adat asigurări șeful statului.
Klaus Iohannis a mai spus că ”stabilitatea și credibilitatea României în politica externă înseamnă și păstrarea și apărarea statului de drept, a independenței justiției și a continuării combaterii corupției la același standard ca și până acum”.
”Nu este admisibil ca, în anul Centenarului, să facem pași înapoi”, a adăugat el.
Potrivit președintelui, acest lucru presupune, înainte de toate, o Românie mai puternică și mai rezilientă, un stat mai performant, în care democrația liberală și statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiție independentă, un stat care acționează în slujba tuturor cetățenilor și care este capabil să le ofere prosperitate și siguranță.
”Ca Președinte, voi face tot ce îmi stă în puteri și în atribuțiile mele constituționale pentru realizarea acestui țel”, a spus el, adăugând că fundamentele politicii noastre externe rămân aceleași, și sunt definite prin necesitatea de a continua consolidarea triadei esențiale a politicii externe românești: întărirea și extinderea în continuare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, precum și creșterea rolului și efortului României în Uniunea Europeană și, respectiv, în NATO.
”Continuarea aprofundării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite pe toate dimensiunile sale, așa cum am decis cu Președintele Trump anul trecut, rămâne o prioritate de prim rang”, a afirmat președintele.
Klaus Iohannis a salutat ”angajamentul crescut al Statelor Unite pentru securitatea Europei, a Flancului Estic al Alianței Nord-Atlantice, inclusiv a României, reieșit cu claritate în urma vizitei la Washington din 2017 și reconfirmat recent prin alocări bugetare sporite substanțial pentru Inițiativa Europeană de Descurajare”.
”În ceea ce privește participarea României în cadrul NATO, trebuie subliniat că recentul Summit de la Bruxelles a fost unul de succes pentru România. El a dat un nou impuls procesului de adaptare a Alianței la schimbările mediului de securitate.Postura de apărare și descurajare a NATO a fost consolidată, inclusiv pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre. Principalele decizii în acest sens, de interes direct pentru România, au vizat consolidarea statutului Brigăzii multinaționale și recunoașterea ofertei României de găzduire a unui centru de comandă operațional”, a explicat președintele, în cadrul reuniunii.
Președintele României a arătat că toate celelalte linii mari de acțiune, menționate și în anii trecuți, rămân valabile, dacă vorbim, de exemplu, despre Balcanii de Vest, Caucazul de Sud sau despre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, unde pozițiile noastre privind Procesul de Pace rămân neschimbate, inclusiv în ceea ce privește statutul Ierusalimului, sau despre Asia, America Latină și Africa.
”În egală măsură, veți continua să acționați pentru consolidarea parteneriatelor și relațiilor strategice bilaterale, fie că este vorba de Germania, Franța, Italia, Polonia, Turcia sau, mai nou, Japonia, fiecare cu particularitățile sale, ca să menționez doar câteva exemple. Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova continuă să fie pe primul plan al acțiunii noastre, care urmărește susținerea reformelor și a apropierii de Uniunea Europeană, chiar dacă nu este deloc ușor”, a spus el.
Dăncilă a anunțat cu acest prilej evaluarea activității tuturor ambasadorilor și consulilor generali: ”Vă revine misiunea de a folosi canalele noi pe care actuala guvernare vi le pune la dispoziție”, le-a transmis șefa Executivului, luni, reprezentanților diplomației românești, reuniți la București în cadrul evenimentului anual.
Citește și: Jocuri la nivel înalt, racolări KGB și vizite în Rusia aranjate. Dezvăluirile misteriosului domn Popa