Preşedintele a spus că românii îşi percepeau casa ca un refugiu, pentru a fugi de comunism.

„Au reuşit să intre într-un spaţiu privat, care făcea viaţa un pic mai uşoară. Comunismul a fost un regim oribil, crunt, draconic, şi aceste lucruri nu se pot recrea printr-un spaţiu, ci numai prin amintiri şi o mică parte se poate transmite prin povestire”, a spus preşedintele, afirmând că ceea ce au trăit românii „nu se pot imagina în ziua de astăzi”.

„Epoca a fost probabil cea mai neagră a României şi ororile comunismului nu trebuie uitate. Trebuie povestite, pentru a nu ajunge în situaţia de a repeta greşeli pe care noi le-am făcut. Comunismul a fost  o greşeală enormă, că nu am făcut-o benevol, asta e altceva, dar modul în care s-a inoculat, a fost o oroare a istoriei moderne. Aceste lucruri trebuie povestite. Când am fost tânăr, nu copil, ne-am dorit foarte mult libertate. Să ne exprimăm, să mergem să vedem locuri, alte ţări, să intrăm în contact cu oameni din alte părţi. Să putem spune liber ce ne dorim, să ne asociem şi să schimbăm societatea în bine, şi aceste lucruri nu au fost posibile. Ne-am dorit foarte mult libertatea, şi la Revoluţie,  s-a auzit un singur cuvânt, şi anume libertatea”, a spus preşedintele.

Iohannis: „Dacă îi întrebăm pe români ce vor, nu spun libertate, pentru că o avem!”

El a precizat că românii nu au ieşit la Revoluţie să ceară bani, sau pâine, sau blugi, sau maşini sau televizoare, ci libertate.

„Am cerut să scăpăm de comunism. Aşa s-a întâmplat şi am devenit liberi. Necunoscând libertatea, fiecare a definit-o cum a crezut, unii prin vizitarea a nenumărate locuri, alţii, dorind să înveţe să practice o meserie care îi plăcea, alţii au vrut să studieze şi  făcut-o. Unii au crezut că liberttea înseamnă că pot face orice, asta a fost prost înţeleasă”, a mai spus el.

Şeful statului a menţionat că societatea, din decembrie 89, s-a construit şi este cea pe care o trăim acum, în ziua de azi

„Dacă îi întrebăm pe români ce vor, nu spun libertate, pentru că o avem. Ceea ce ai ţi se pare că este un dat pe care îl meriţi, nu trebuie să lupţi pentru el. Din păcate nu e aşa, şi pentru libertate, drepturile noastre, libertatea de exprimare, trebuie să luptăm zilnic. Altfel, din negura vermurilor îndepărate, se ridică fantome, şi vedem cum ies din colţuri”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că astăzi, a lupta înseamnă a-ţi spune opinia, a fi conectat cu ce se întâmplî în ţară şi a merge la vot.

„Este cât se poate de simplu, mulţi nu îşi dau seama că asta este libertatea, să spui ,să participi, să votezi. Societatea civilă asta doreşte să sprijine, participarea oamenilor la viaţa societăţii, într-un fel creativ, nu agasant”, a precizat şeful statului.

Preşedintele a mai spus că exista varianta, după Revoluţie, să  îi eliminăm pe foştii comunişti din politică.

„Nu am făcut-o, iar obiceiurile proaste, multe s-au păstrat”, a menţionat el, precizând că nu a activat în politică, în perioada comunismului.

„Nu cred în nimic din ce a fost pe vremea comunismului, deşi aparent a dat rezultate. Întreg sistemul a fost greşit. (..) Nu doresc numănui să retrăiaască ce am trăit noi în comunism, dar, ca şi dascăl, îmi doresc să găsesc cuvintele potrivite să îi fac pe cei cărora le vorbesc să înţeleagă că a fost o greşeală fundamentală a statului, a oamenilor. Să construim un viitor în care aceste scăpări nu mai sunt posibil. Educaţia este baza societăţii, ajungem în situaţia de a accepta lucruri pe care nu trebuie să le acceptăm. Fără educaţie, toate regimurile dictatoriale s-au construit, pentru că oamenii sau uitat în altă parte, sau au dat din umeri, iar când au încercat să se implice, deja era prea târziu, şi sistemul acaparase întreg statul”, a spus el.

Potrivit preşedintelui, educaţia civică e importantă, pentru a ne ridica vocea şi a spune ce credem, înainte de a fi prea târziu.

„Nimeni nu şi-a închipuit că se va ajunge în Germania la o dictatură, sau la noi. Sper că v-am convins un pic, că în afară de literatură, matematică, fizică, e nevoie şi de curaj, care se bazează pe educaţie, să spui că lucrurile aici merg prost”, a mai spus el.

Citeşte şi: Dida Drăgan demontează zvonurile legate de sănătate, datorii și mutarea în Elveția. „Mă retrag din muzică atunci când plec la Cer”

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News