Şeful statului a semnat, astfel, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne. Șeful statului a fost nevoit să promulge legea, după ce a epuizat toate căile de atac, respectiv trimiterea spre reexaminare și atacarea la CCR.

Administrația Prezidențială nu a fost de acord, inițial, cu forma adoptată de Senat. Șeful statului a transmis intervențiile legislative asupra actelor normative ce vizează structuri cu atribuții în domeniul securității naționale impun o atentă analiză din perspectiva rolului și prerogativelor CSAT.

Citește și: Preoţii homosexuali sau pederaşti şi psihologia duplicităţii Bisericii Ortodoxe Române

”Potrivit art. 119 din Constituție, CSAT organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională, participarea la menținerea securității internaționale și la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară, precum și la acțiuni de restabilire a păcii. În scopul îndeplinirii rolului său constituțional, CSAT exercită o serie de atribuții, stabilite atât prin legea sa organică, cât și prin alte legi speciale. (..) Pentru aceste argumente, semnalăm că unele dintre modificările și completările aduse Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, prin faptul că elimină CSAT din procesul decizional, sunt de natură să afecteze funcționarea acestei instituții constituționale fundamentale din perspectiva îndeplinirii tuturor acțiunilor concrete de organizare și coordonare unitară a activităților care privesc apărarea țării și securitatea națională”, spunea în cererea de reexaminare.

Președintele Iohannis anunța chiar că va ataca la Curtea Constituțională eliminarea avizului CSAT din numirea şefului DGPI. Șeful statului a precizat că este o instituţie militarizată şi nu poate să funcţioneze fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

PNL a făcut sesizarea la CCR, însă judecătorii au decis că aceasta nu are temei și că legea este constituțională. Curtea a transmis că nu consideră neconstituţională numirea unei persoane civile la conducerea DGPI deoarece ar fi ”o garanţie a respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor vizate de activitatea acestui serviciu de informaţii.”

Senatul a adoptat proiectul cu majoritate de voturi, în calitate de cameră decizională. Inițial, Ordonanţa de Urgenţă 76/2016 prin care guvernul Cioloş a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), prevedea că directorul general al DGPI, cadru militar în activitate, este numit în funcţie prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Parlamentarii au eliminat, astfel, din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al instituţiei de a fi militar precum şi pe aceea ca el să fie numit în funcţie cu avizul CSAT.

Citește și: Povestea omului care a căzut din spațiu și din care a mai rămas doar o bucată carbonizată

 
 

Urmărește-ne pe Google News