UPDATE ora 18.00 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, marți, că va citi adresa transmisă de preşedinte apoi o să discute cu Tăriceanu. ”Şi noi susţinem lupta împotriva corupţiei, nu avem nimic împotriva referendumului, nu înţeleg de ce se pune întrebarea. Trebuie să vedem care este oportunitatea. Toţi sustinem lupta anticorupţie”, a precizat Dragnea.
El a continuat: ”Ce se întâmplă dacă nu vine lumea la vot şi referendumul nu e validat? Înseamnă că nu susţinem lupta împotriva corupţiei?Nu știm cum a gândit-o președintele. Sper să nu fie parte a acestei lupte politice. Nu întreprindem nimic contra preşedintelui. Dacă va continua sistemul cu atacuri şi ameninţări contra noastră o să vedem ce facem atunci. Deocamdată vrem să ne ţinem de actul de guvernare”, a mai declarat Liviu Dragnea.
UPDATE ora 14.35 Președintele Klaus Iohannis le-a declarat jurnaliștilor care îl însoțesc în deplasarea de la Strasbourg că întrebarea de la referendum nu va conține cuvântul ”grațiere”, potrivit Mediafax. Potrivit șefului statului, Constituția nu permite organizarea de iniţiative pe teme fiscale sau pe teme precum amnistia sau graţierea. Prin urmare, cel mai probabil întrebarea va fi legată de anticorupție sau de integritate. Klaus Iohannis ar urma să discute posibilitatea modificării legistaţiei penale prin ordonanţe de urgenţă și cu șeful Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
UPDATE ora 14.30 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, consideră că inițiativa președintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislației în materie penală este un ‘demers ipocrit”, gândit doar pentru a începe „foarte devreme campania electorală pentru alegerile prezidențiale”.
„Practic, nu înțeleg despre ce este vorba acum, decât, probabil, încerc să intuiesc faptul că președintele țării vrea să se așeze cu un steag în fruntea luptei împotriva corupției, dar ai căror corupți? Pentru că eu știu că sunt niște instanțe care au spus că și dumnealui și familia sa au obținut niște case prin fals în documente. De asemenea, cei pe care îi susține din guvernul său, precum și partidele care merg împreună cu domnia sa — PNL și USR — au oameni certați cu legea și au oameni care dau acum răspunsuri în cadrul unor anchete judiciare”, a spus marți Gabriela Firea, la un evenimentul „Hora Unirii”, organizat în Piața Universității.
UPDATE ora 14.00 Partidul Național Liberal solicită Parlamentului declanșarea procedurilor care se impun pentru emiterea punctului de vedere favorabil asupra referendumului inițiat de președintele Klaus Iohannis.
Liberalii au anunțat că ”tematica supusă atenției de președintele României este acoperitoare asupra dezbaterilor iscate în întreaga societate, iar un alt punct de vedere decât cel favorabil inițiativei riscă să afecteze credibilitatea întregului Parlament”.
”Cu această ocazie, solicităm PSD să afirme răspicat, cu subiect și predicat, dacă respinge solicitarea președintelui Klaus Iohannis de consultare populară. O astfel de poziție a PSD ar arăta duplicitatea acestui partid care revendică votul românilor, dar care respinge în același timp dreptul acestora de a se exprima asupra unei tematici de interes național pentru care nu solicitat și nici nu au primit mandat popular”, mai spune PNL.
UPDATE ora 13.40 Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, că a văzut scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis pe tema referendumului şi i se pare „ciudat” că el nu a folosit termenul de graţiere, considerând că şeful statului a realizat că o consultare publică pe această temă nu ar fi „legală”.
„Am primit şi eu hârtia de la Administraţia Prezidenţială. Ce mi se pare ciudat, faţă de ce am văzut aseară în anunţ, că nu se foloseşte termenul de graţiere. Probabil şi-a dat seama domnul preşedinte că nu e legal”, a spus premierul Grindeanu.
UPDATE ORA 13.00 Fostul președinte Traian Băsescu consideră că decizia lui Klaus Iohannis de convocare a unui referendum este „neinspirată”, afirmând că ar fi fost mai bine dacă ar fi anunţat de ziua „Micii Unirii” referendum pentru unirea cu Republica Moldova.
“Dacă este Ziua Unirii, nu mai bine se anunţa un referendum pentru Unirea cu Republica Moldova? Neinspirată decizie. Tema referendumului, anunţată de Preşedintele Iohannis, este înscrisă şi în Strategia de Securitate Naţională aprobată de CSAT, adoptată prin vot de Parlament chiar la solicitarea Domnului Iohannis, dar se află şi în Strategia Anticorupţie pentru perioada 2016-2020, adoptată prin HG chiar de guvernul Cioloş”, a scris Băsescu pe Facebook.
Băsescu a afirmat că un referendum privind unirea cu Republica Moldova ar fi oferit un răspuns ferm al poporului român la „elucubraţiile” preşedintelui moldovean Igor Dodon.
Președintele României a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menționată. Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu.
VĂ prezentăm scrisoarea președintelui Klaus Iohannis, adresată Parlamentului:
Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,
Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:
- Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.
Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.
Cu întreaga considerație,
Președintele României,
KLAUS WERNER IOHANNIS
Klaus Iohannis a anunțat, luni, la Palatul Cotroceni, că va iniția un referendum pentru grațiere și modificările la Codul Penal, în urma protestelor de duminică, legate de cele două Ordonanțe ale Ministerului Justiției. Șeful statului spune că își dorește o națiune puternică, și ”pentru a obține acest lucru pentru el niciun preț nu este prea mare”.