Primul care a vorbit despre note a fost ministrul Educației, care a participat la festivitate de deschidere a anulului școlar de la Colegiul Sfântul Sava.

„Fiecare profesor ştie să-şi evalueze cel mai bine elevii, ritmic, pe parcursul întregului an şcolar în aşa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu. Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note, goana după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a ținut să sublinieze că scopul școlii este dezvoltarea unor competențe, care „îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă”.

De colegiul Sfântul Sava, ministrul a plecat spre Colegiul Grigore Moisil, unde a ținut un discurs președintele Iohannis.

„Evaluările sunt importante atât timp cât ele reflectă corect competențele elevilor și studenților, oferindu-le ocazia de a-și îmbunătăți performanțele. De aceea, trebuie regândit modul în care organizăm toate evaluările, pentru că, în final, contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului în acord cu profilul și interesul acestuia”, a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele a vorbit și despre filosofia proiectului „România Educată”, îndrumându-i pe elevi „să nu aleagă mereu calea ușoară”.

„Dar să încercați să o căutați de fiecare dată pe cea corectă. Să nu vă temeți de competiția justă și să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil. Să protejați valorile democratice, să credeți în știință și în profesioniști, să reacționați în fața abuzurilor și a dezinformării și să nu permiteți nimănui să calce în picioare încrederea în voi și în capacitatea voastră de a deveni mai buni”, a mai spus el.

Ce se schimbă pentru elevi în anul școlar 2022-2023

Aproximativ 3 milioane de copii și preșcolari au început astăzi noul an școlar, care vine la pachet cu mai multe modificări.

În locul celor două semestre sunt acum cinci module:

  • Modulul 1: 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022
  • Modulul 2: 31 octombrie 2022 – 22 decembrie 2022
  • Modulul 3: 9 ianuarie 2023 – 3, 10 sau 17 februarie 2023 (la alegerea fiecărui județ)
  • Modulul 4: 13, 20, 27 februarie 2023 – 7 aprilie 2023
  • Modulul 5: 24 aprilie 2023 – 16 iunie 2023

Totodată, dispare obligativitatea tezelor, iar media va fi calculată o singură dată pe an. Se renunță la exmatriculare, iar transferul la alte școli, se poate face doar în situații excepționale. Totodată, vacanțele vor avea perioade diferite.

 
 

Urmărește-ne pe Google News