„Noi, preşedinţi ai unor state din Europa Centrală şi de Est, ţări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului şi au văzut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuţi în faţa încălcării flagrante a dreptului internaţional de către Federaţia Rusă, motiv pentru care transmitem următoarea declaraţie: reiterăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean”, se precizează în declarația comună.
În același timp, șefii statelor NATO din regiune își exprimă sprijinul ferm pentru „decizia Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”. În declarația publicată după încheierea reuniunii NATO de la București din aprilie 2008 se precizează că alianța „salută aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei și ale Georgiei de aderare la NATO”.
„Am convenit (…) că aceste țări vor deveni membre NATO”, scrie în documentul emis în urmă cu 14 ani.
Totodată, șefii statelor membre NATO din Europa Centrală și de Est îi astăzi cer Rusiei „să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate”, fac apel la ceilalți aliați „să-și mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei” și precizează că „toţi cei care comit crime de agresiune trebuie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei”.
Semnatarii declatației sunt preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Cehiei, Milos Zeman, preşedintele Estoniei, Alar Karis, preşedintele Letoniei, Egils Levits, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, preşedintele Republicii Muntenegru, Milo Dukanovic, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, și preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat, vineri, 30 septembrie, documentele pentru anexarea celor patru teritorii ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie de către Rusia, în cadrul unei ceremonii televizate la Kremlin.
Foto: Administrația Prezidențială