”Am observat, recunosc, cu multă îngrijorare ce se întâmplă și nu numai de acum. Cred că vă amintiți, a fost cred că la învestirea unui Guvern, că au fost multe, cred că era la Tudose, când exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul audierilor din Parlament, cineva făcuse afirmația că se desființează Pilonul doi. Iată că, de atunci a apărut un ping-pong de declarații, ba se desființează, ba nu, ba se naționalizează, ba nu se naționalizează, ba se suspendă, ba nu se supendă. Este foarte îngrijorător”, a spus președintele.
El a menționat că ”această abordare este deja la limita unei guvernări dilentate foarte toxice”.
”Îi somez pe guvernanți să clarifice o dată pentru totdeauna care este intenția lor legată de Pilonul II”, a mai spus șeful statului, precizând că aici este vorba despre bani privați, și nu poți să te joci cu așa ceva.
”Pe de altă parte, aici avem de-a face cu o chestiune care trebuie clarificată și planificată pe termen lung. Nu plătește nimeni o contribuție pentru a primi bani a doua zi, și riscul este să se piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta sistemul de pensii. Lumea începe să își pună întrebarea ce se întâmplă cu banii lor”, a mai spus președintele.
El a menționat că este nevoie de o clarificare fermă. ”Sper eu, în sensul că PSD-ul nu se atinge de acești bani, și atunci lucrurile se pot clădi mai departe”, a adăugat Klaus Iohannis.
Întrebat dacă ia în calcul o consultatre cu premierul, președintele a precizat că aceste consultări se pot face, dar aici este o nevoie de o clarificare a celor din psd și din coaliția majoritară, care au venit cu toate aceste dezinformări.
Despre intenția de a face Pilonul II opțional, președintele a spus că acest pilon a fost proiecta și s-a creat legislația aferentă, iar lumea a început să plătească, crezând că vor beneficia la pensie de o sumă suplimentară.
”Dacă cineva schimbă principiul după care funcționează, deja totul se duce de râpă”, a afirmat șeful statului.
Despre cât de eficiente sunt aceste fonduri de pensii, președintele a mai spus că aici se poate face o analiză.
”Dacă bine îmi amintesc, a mai avut cineva de la PSD idei să modifice pilonul II, prin 2013 sau 2014 și s-a găsit că acest fonduri au un randament bun, și s-a abandonat ideea. Acum se reia ideea. Nu se poate construi o arhitectură a pensiilor când din doi în doi ani cineva vine și pune sub semnul întrebării totul”, a mai spus președintele.
Preşedintele PSD respinge categoric ideea ca pilonul II de pensii să fie naţionalizat sau modificat în vreun fel anume. Liviu Dragnea susţine că „în programul de guvernare nu există această prevedere”, dar a confirmat existenţa documentului publicat de Guvern. Liviu Dragnea a catalogat informaţiile apărute în presă drept „mincinoase”.
Informaţia a apărut într-un document publicat de Guvern, în care suspendarea pilonului II de pensii este prevăzută ca prioritate legislativă, începând cu 1 iulie. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că a fost “o sugestie a Comisiei de prognoză”, în timp ce preşedintele Comisiei de prognoză susţine că a fost “o eroare materială”.
În momentul de față, din CAS-ul pentru Pilonul I, adică sistemul de pensii administrat de stat, se direcționează automat 3,7 la sută către Pilotul II.