„Summitul NATO care s-a încheiat astăzi constituie un moment foarte important pentru Alianța Nord-Atlantică și pentru țara noastră. Pot spune cu toată certitudinea că a fost un summit de succes pentru România”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă.
El a arătat că România își consolidează poziția ca stat membru NATO și actor regional care contribuie la menținerea securității și stabilității într-o zonă marcată de numeroase riscuri.
Șeful statului a precizat că atât declarația privind securitatea trans-atlantică, cât și declarația finală a summitului NATO cuprind temele de interes pentru România, ce au fost cuprinse în mandatul care a fost aprobat de CSAT.
Ieri am luat decizii majore privind întărirea NATO. Pe baza acestor decizii, strategia NATO ar trebui să devină mai coerentă pentru creșterea stabilității, mai ales în vecinătatea apropiată. Un astfel de efort ar trebui să ofere posibilitatea partenerilor noștri să se apere singuri și să asigure securitatea popoarelor lor prin intermediul scopurilor și instituțiilor democratice. Partenerii noștri estici, în special Georgia, Ucraina și Republica Moldova, necesită ajutor susținut. NATO ar trebui să reevalueze constant suportul oferit în domenii precum reformele legate de apărare și securitate și să întărească sectoarele vulnerabile, inclusiv domeniile cibernetic și energetic. Cerem ca în acest caz contribuția acestor parteneri la eforturile internaționale să proiecteze stabilitatea prin intermediul participării la misiuni și operații conduse de Alianță”, a spus șeful statului.
El a amintit că la granița sudică a NATO crizele din Siria, Irak și Libia generează multiple amenințări la adresa securității. Șeful statului a arătat și că Daesh este o amenințare serioasă la adresa securității internaționale.
Iohannis a subliniat că activitatea NATO în Marea Egee a adus plus valoare eforturilor internaționale privind gestionarea crizei migranților și o cooperare practică între Alianță și UE.
„Credem că există potențial semnificativ pentru cooperarea NATO-UE în domeniul maritim în Mediterana Centrală și lângă. Aprofundarea relațiilor NATO-UE în alte domenii cheie, precum combaterea amenințărilor hibride, apărarea cibernetică, comunicațiile strategice, lupta împotriva terorismului și intensificarea cooperării și coordonării în cadrul exercițiilor vor aduce substanță. Acestea pot face parteneriatul NATO-UE unul cu adevărat strategic”, a spus Iohannis.
Preşedintele român Klaus Iohannis a promis că militari români vor fi trimişi în Polonia, în cadrul batalionului NATO ce urmează să fie desfăşurat în fosta ţară comunistă, a anunţat preşedintele polonez Andrzej Duda, într-o conferinţă de presă organizată la finalul summitului NATO.
Prezența avansată maritimă și aeriană în Marea Neagră
Alianţa Nord-Atlantică a publicat comunicatul oficial al summitului de la Varşovia, care prezintă toate deciziile luate în cadrul acestei reuniuni la nivel înalt. „Misiunea esenţială a NATO rămâne neschimbată: să se asigure că alianţa rămâne o comunitate fără precedent bazată pe libertate, pace, securitate şi valori comune, inclusiv libertatea individuală, drepturile omului, democraţia şi statul de drept,” se afirmă în declaraţia finală.
Documentul final conţine mai multe referirei la prezenţa NATO în zona Mării Neagre.
„Ca parte a structurii de forţe a NATO (…) a fost stabilit în România comandamentul unei divizii multinaţionale pentru sud-est, care va prelua comanda unităţilor de integrare ale forţelor NATO şi pentru a oferi opţiuni flexibile de comandă şi control regional.”
Un alt paragraf al declaraţiei finale consemnează dezvoltarea de către NATO a unei „prezenţe avansate în partea de sud-est a teritoriului Alianţei. Măsuri corespunzătoare, adaptate regiunii Mării Negre, inclusiv iniţiativa românească de a înfiinţa o brigadă multinaţională pentru a ajuta la îmbunătăţirea formării integrate a unităţilor aliate aflate în subordonarea comandamentului Diviziei Multinaţionale din Sud-Est.”
Site-ul Aegis Ashore din Deveselu, România reprezintă o parte semnificativă a acestei creşteri a capacităţii, iar comanda şi controlul (C2) al site-ului Aegis Ţărm este transferat la NATO.
Declaraţia finală consemneză şi trecerea în subordinea NATO a comandamentului asupra sistemului antirachetă din Europa, inclusiv sistemele Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) care sunt instalate la baza de la Deveselu (România).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro