În cadrul vizitei în Emiratele Arabe Unite, președintele va avea întrevederi cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, și cu vice-președintele și prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, conducătorul Emiratului Dubai, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, potrivit agendei oficiale.

Vizita oficială debutează sâmbătă, 17 martie, cu depunerea unei coroane și vizită la ansamblul Memorialul Martirilor Wahat Al Karama.

Primele trei zile ale vizitei oficiale vor fi petrecute de președinte în Abu Dhabi, înainte de a încheia călătoria într-o deplasare în Dubai.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, obiectivele vizitei sunt:

  • aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de maxim interes pentru ambele părți;
  • impulsionarea relațiilor economice dintre cele două state, aflate deja pe o tendință ascendentă semnificativă;
  • atragerea de investiții în economia românească prin proiecte în domeniul infrastructurii, al energiei, combaterii schimbărilor climatice, în domeniul securității cibernetice și al securității alimentare; diversificarea contactelor sectoriale directe în aceste domenii prioritare și în altele cu potențial emergent (educație, cercetare și inovare, cultură, contacte interumane etc.)

Controversa vizitelor externe

Vizita în Emiratele Arabe Unite vine la aproape două săptămâni de când deplasarea președintelui în Japonia a iscat scandalul închirierii unor avioane private de lux pentru deplasări oficiale ale președintelui.

Boarding Pass, un site specializat în domeniul aviației, a arătat că președintele a mers în vizita oficială din Japonia la bordul unui avion privat, care a fost închiriat de la compania luxemburgheză Global Jet.

Avionul a zburat sâmbătă seară, 4 martie, din București până Sibiu. De acolo, a plecat spre Japonia, însă a oprit în Baku, capitala Azerbaidjanului, pentru realimentare, „deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei”, notează sursa citată.

De asemenea, Boarding Pass a precizat că Klaus Iohannis a călătorit cu avionul de 26 de ori în ultimele 14 luni, iar între acestea se numără zboruri private către Craiova și Constanța și 19 escale la Sibiu.

Drept răspuns la controversă, Administraţia Prezidenţială a transmis că a apelat la TAROM pentru executarea zborurilor speciale până la începutul anului 2017, iar apoi a apelat la „alți operatori privaţi din cauza dificultăţilor de colaborare, apărute pe parcursul anului 2016, în stabilirea relaţiilor contractuale cu TAROM”.

Instituţia a precizat că detaliile zborului, costul acestuia şi ruta sunt clasificate, potrivit legislaţiei în vigoare și „sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor”.

Urmărește-ne pe Google News