UPDATE ora 13.30: Ceremonia de înhumare a lui Ion Caramitru a luat sfârșit. Aproximativ 100 de persoane au aplaudat în momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit al marelui actor a fost pus în groapă, în timp ce garda de onoare a interpretat marșul funebru și s-au auzit salve de pușcă.
UPDATE ora 13.00: Cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Bellu.
Mai mulți soldați încolonați duc coroanele de flori, un militar din garda de onoare ține crucea, iar o femeie din garda de onoare ține portretul lui Caramitru.
UPDATE ora 12.50: Cortegiul funerar este așteptat la Cimitirul Bellu de zeci de oameni și de garda de onoare. Sunt prezente și personalități din lumea filmului și a muzicii, precum Victor Rebengiuc, Magda Catone și Grigore Leșe, dar și simpli cetățeni.
UPDATE ora 12.40: Mașina mortuară a plecat spre Cimitirul Bellu.
UPDATE ora 12.30: Zeci de oameni au așteptat cortegiul funerar în fața Teatrului Național din București. Mașina mortuară a fost întâmpinată cu aplauze și mai multe flori au fost aruncate înspre mașina mortuară de către cei prezenți.
UPDATE ora 12.15: Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru a fost scos din Biserica Visarion, în aplauzele celor prezenți. Sicriul este acoperit cu steagul României.
UPDATE ora 11.30: Poeta Ana Blandiana a făcut o paralelă cu ceremonia de înmormântare a marelui actor francez Jean-Paul Belmondo, care a murit pe 6 septembrie, la 88 de ani.
„Acum câteva minute am văzut la televizor ceremonia petrecută la Élysée cu președintele Franței, la înmormântarea lui Belmondo. Cred că Ion Caramitru a fost infinit mai important pentru teatrul romanesc și pentru cultura românească”, a spus Ana Blandiana, aflată la Biserica Visarion.
Poeta în vârstă de 79 de ani a precizat că îi este recunoscătoare lui Ion Caramitru „nu numai pentru rolurile lui, care m-au îmbogățit, nu numai pentru felul în care am fost împreună în Alianța Civică, la memorialul Sighet”, ci și „pentru felul în care am putut să îl admir și ca ministru, ceea ce nu mi se întâmplă cu mulți miniștri din România”.
Și a detaliat: „Atunci când i s-a propus să fie ministru (n. red. în 1996), a dat telefon și mi-a propus să fiu eu, ceea ce era absurd, pentru că eu deja refuzasem. A fost probabil cel mai bun ministru al culturii pe care l-a avut România în acești ani. Un ministru al culturii care intră în seria celebră a marilor oameni de cultură de dinainte de război”, a mai spus Ana Blandiana.
Odată cu dispariția lui, am sentimentul că se termină o epocă, a generației 60, care a dat atât de mult în cultura românească.
Poeta Ana Blandiana:
UPDATE ora 11.15: La Biserica Visarion au mai venit, printre alții, oameni politici precum Varujan Vosganian, Kelemen Hunor, dar și actori, precum Horațiu Mălăele și Florin Zamfirescu.
UPDATE ora 10.50: A început slujba la Biserica Visarion, acolo unde a fost depus trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru. La Biserica din centrul Capitalei și-au făcut apariția actorii Emilia Popescu, Marcel Iureș și George Mihăiță, dar și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Fostul actor şi manager al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) Ion Caramitru, care a murit pe 5 septembrie la 79 de ani, va fi înmormântat astăzi, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu din București, în jurul orei 13.00.
Mai înainte, trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru a fost depus la Biserica Visarion din Capitală. Acolo au venit mai mulți actori renumiți, dar și prieteni ai lui Caramitru, pentru a-și lua un ultim rămas bun. Printre ei se numără Mitică Popescu (84 de ani) și Mariana Mihuț (78), soția lui Victor Rebengiuc.
În jurul orei 12.00, în drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul funerar se va opri în fața Teatrului Național din București, condus de Ion Caramitru în ultimii 16 ani.
Sala Mare a Teatrului Național București se va numi „Ion Caramitru”
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a fost cel care a făcut anunțul și a precizat că decizia reprezintă „un demers al recunoaşterii” celui care a fost marele om de film și teatru Ion Caramitru.
„Ion Caramitru a fost un vizionar și un motor pentru cultură. Îmi doresc ca moștenirea lui să fie păstrată vie în memoria spectatorilor și a tuturor artiștilor din România, motiv pentru care am inițiat demersuri prin care Sala Mare a Teatrului Național București se va numi de acum înainte Sala Ion Caramitru”, a scris ministrul Culturii pe Facebook.
Totodată, în foaierul Sălii Mari a TNB a fost amenajat un spațiu în care s-au putut depune coroane și flori. Respectând dorința familiei actorului, sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru nu a fost depus în foaierul TNB, dar oamenii au putut veni și semna în Cartea de condoleanțe.
Pe 11 august, Ion Caramitru a lipsit la Festivalul Serile Filmului Românesc de la Iași pentru că era internat în spital, după cum a anunțat Andrei Giurgia, preşedintele ARTIS, organizatorul evenimentului cultural, care a precizat că „toată lumea este optimistă şi bucuroasă pentru că nu este ceva grav”. Apoi, pe 5 septembrie, Ion Caramitru a murit la spitalul Elias din București, unde era internat.