Fosta soție a lui Ion Dichiseanu, prima declarație după moartea actorului
Simona Florescu a dezvăluit că Ion Dichiseanu a murit în brațele fiicei lor, Ioana. “A murit în bratele Ioanei, asa cum și-a dorit să se întâmple, să fie alături”, potrivit Fanatik.ro.
Femeia a declarat și că a făcut demersuri pentru a-l transfera pe fostul soț în Turcia.
Citește întreaga declarație a Simonei Florescu în articolul publicat de Libertatea.
Mircea Diaconu, despre Ion Dichiseanu: „A fost actorul în totalitate”
„Despre puțini actori sau despre unii dintre actori, breasla din care fac parte și eu, pot să spun că sunt actori tipici. Actorul în totalitate, dimineața, la prânz, seara, în orice condiție, dacă discutai cu el și apărea un spectator, se schimba. Zâmbea, se relaxa, parcă făcea un dar. Actor tipic, așa era și Toma Caragiu, așa este și Florin Piersic”, a declarat Mircea Diaconu pentru ziar.
Citeşte ce a mai spus Mircea Diaconu, despre prietenul lui de-o viață, Ion Dichiseanu, într-un articol publicat de Libertatea.
Ion Dichiseanu a murit azi, 20 mai, la ora 14:00
„Ion Dichiseanu a murit astăzi în jurul orei 14,00 la noi în spital”, a declarat pentru Libertatea purtătorul de cuvânt al spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din București, Bogdan Opriţa, fără să precizeze cauza decesului.
Potrivit Mediafax, actorul avea o infecție cu o bacterie periculoasă care i-ar fi infectat plămânul.
Fiica actorului, Ioana, a postat recent un mesaj pe Facebook prin care le cere oamenilor să se roage pentru sănătatea tatălui ei.
„În fiecare zi sun, cred că bietul personal medical de acolo s-a săturat să îmi audă vocea, să spun că sunt eu și cum se mai simte tata”, scria fiica artistului.
Ultima apariție a actorului a fost în film a fost în pelicula „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizată de Radu Jude, film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021, potrivit News.ro.
Carieră de jumătate de secol în cinematografie și teatru
Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1959 și a avut o îndelungată activitate la Teatrul Nottara şi în cinematografie.
În bogata filmografie a lui Dichiseanu se numără roluri jucate în „Titanic vals” (1964), „Frumoasele vacanţe” (1967), „Aventurile lui Tom Sawyer” (1968), „Pistruiatul” (serial TV, 1973), „Muşchetarul român” (1975), „Toate pânzele sus” (serial TV, 1977), „Burebista” (1980), „Trandafirul galben” (1982), „Misterele Bucureştilor” (1983), „Dragostea şi revoluţia” (1983), „Triunghiul morţii” (1999), „15” (2005), „Vocea inimii” (2006) și „Supravieţuitorul” (2008).
În cei 50 de ani de activitate, marele actor a jucat la Teatrul Nottara în numeroase piese, unul dintre spectacolele de mare succes fiind „Micul infern”, alături de Silvia Dumitrescu Timică, Lucia Mureşan și Ştefan Radof, conform Agerpres. De asemenea, Ion Dichiseanu a fost în distribuţia multor spectacole de teatru TV şi teatru radiofonic.
Premiat și decorat
În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis.
În 2002, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
În 2015, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. În 2016, a lansat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, în care evocă momente petrecute alături de celebra actriţă şi cântăreaţă Sara Montiel.
În martie 2017, Dichiseanu a primit „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, iar în luna mai, acelaşi an, a fost lansat la Bookfest volumul „Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda”, care cuprinde memoriile artistului şi multe informaţii pe care nu le-a povestit până atunci.
În 2019, președintele Klaus Iohannis i-a înmânat actorului ordinul „Steaua Romaniei” in timpul ceremoniilor dedicate decorarii mai multor personalitati ale vietii culturale romanesti.