Născut la doar o zi diferenţă de ziua de naştere a dictatorului Nicolae Ceauşescu, interpretul a preferat de cele mai multe ori să-şi serbeze pe furiş aniversările, pentru a nu stârni mânia acestuia şi a oţie sale, Elena.
Popularitatea celebrului interpret i-a deranjat de nenumărate ori pe soţii Ceauşescu, care l-au interzis o vreme pe Ion Dolănescu să mai apară pe posturile de radio şi tv. Pe lista neagra a celor doi dictatori, lui Dolănescu I s-au alaturat alti colegi de-ai săi precum Irina Loghin, Tiberiu Ceia sau Maria Ciobanu. Dolănescu a fost un interpret cu o discografie semnificativă, cu numeroase înregistrări radio şi tv, având o bogată activitate concertistică.
A cântat, de-a lungul timpului, alături de: Maria Tănase, Maria Ciobanu, Irina Loghin, Tiberiu Ceia, Ionela Prodan, dar si impreuna cu valoroase ansambluri folclorice. Primele cântece pe care le-a înregistrat la radio sunt „Măi Lenuţă treci-i dealul” şi „De-ar fi mândra fată bună”. De-a lungul carierei, Dolănescu înregistrat 50 de albume de succes. Interpretul s-a stins din viaţă anul trecut, pe 19 martie, în urma unui stop cardiac, în locuinţa sa din str.Caimatei din Bucuresti.