Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a incercat sa dezamorseze conflictul dintre Romania si Israel. In vizita oficiala din SUA, Mircea Geoana s-a intalnit cu Daniel Mariaschin, vicepresedintele BÂÂNai BÂÂrith International si cu Andrew Baker, directorul pentru afaceri europene al American Jewish Committee, carora le-a explicat ca relatia Romaniei cu Israelul si cu organizatiile evreiesti din diaspora este solida si bazata pe interese comune.
Geoana a declarat ca se are in vedere stabilirea unei „Zile a Holocaustului”, care va fi comemorata in Romania, in fiecare an, in luna aprilie. Pe de alta parte, guvernul israelian solicita Executivului roman sa-si precizeze pozitia clara in problema Holocaustului.
Actiunea ministrului de externe a fost completata la Bucuresti de presedintele Ion Iliescu, care i-a transmis omologului sau israelian, Moshe Katsav, o scrisoare in care isi exprima regretul ca prezentarea selectiva si incompleta a interviului pe care l-a acordat ziarului „HaÂÂaretz” a generat indoieli in privinta pozitiei Romaniei si a sa fata de Holocaust. „Administratia prezidentiala a dat publicitatii un document care prezinta ferm si fara echivoc punctul de vedere oficial al tarii noastre si al meu personal in privinta Holocaustului, a raspunderii statului roman fata de reparatiile morale si materiale pentru cetatenii evrei care au avut proprietati confiscate”, se arata in scrisoarea presedintelui. Iliescu mai spune ca „este in interesul celor doua state ca, ori de cate ori apar nelamuriri in legatura cu unele luari de pozitie, ele sa fie discutate deschis, inainte de a ajunge subiect de controversa”.
Reprezentantul evreilor in Parlamentul Romaniei, Dorel Dorian, crede ca relatiile dintre Romania si Israel sunt in continuare foarte bune, la aceasta contribuind „corecturile” sosite duminica de la Cotroceni. „Cred ca a deranjat faptul ca a intarziat acea corectura de la Cotroceni, in care presedintele Iliescu a explicat ce a vrut sa spuna. Cred ca aceste explicatii au reusit sa rezolve situatia. Nu se mai face confuzia victimelor Holocaustului cu victimele nazismului sau ale razboiului si, mai cu seama, s-a facut o referire importanta in spiritul legii retrocedarilor”.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe israelian a declarat la randul sau ca precizarile sosite reprezinta „un prim pas spre normalizare”, dar ca „se asteapta si pozitia Guvernului Romaniei”.
Din interviul publicat in „HaÂÂaretz” reiesea ca presedintele Iliescu neaga Holocaustul si recomanda o amanare in ceea ce priveste retrocedarea proprietatilor evreiesti.

 
 

Urmărește-ne pe Google News