Acesta a mai afirmat că regulile globalizării trebuie rescrise, cu accent pe părțile sociale și de mediu.
Când ajunge globalizarea un inamic
Iliescu mai susține că prea puțin din câștiguri rămân în țară, pentru creșterea bunăstării generale. Iar din această cauză, globalizarea ajunge un inamic.
”Dacă economia României și-a regăsit dinamismul, motorul creșterii economice îl reprezintă, ne place sau nu, tocmai globalizarea unei părți a ei, prin intermediul multinaționalelor. Din păcate, prea puțin din câștigurile procesului rămâne în țară, pentru a dezvolta și partea românească a economiei, și pentru creșterea bunăstării generale. Este exact mecanismul care face din globalizare un inamic. Nu procesul, în sine, este de blamat, ci aceia care abuzează de el”
Ion Iliescu:
Totuși, Iliescu susține că acest lucru nu se rezolvă prin protecționism și a dat ca exemplu războiul comercial dintre SUA și China.
Modelul nordic
Fostul președinte a mai spus că a dorit în țara noastră ”un model economic mixt, o economie socială de piață, în care proprietatea publică să aibă o parte semnificativă în formarea PIB”.
Acesta ar fi exact modelul nordic.
”Este, dacă vreți, modelul nordic de dezvoltare, cel mai echitabil și mai egalitar în materie de distribuire a fructelor creșterii economice. Realitățile din acea perioadă au decis altfel. Dacă până în 1996 acest model s-a putut menține, după aceea consensul intern s-a rupt, și au început privatizările accelerate, pe nimic, practic. Proces despre care Rusia are destule amintiri neplăcute, și nu doar ea. Terapiile de șoc-pentru că nimeni din Est n-a fost ferit de ele-au fost adevărate catastrofe. Unii s-au trezit mai repede, au făcut corecții, acolo unde se mai putea face câte ceva, alții cred și acum că nu am avut parte de suficient șoc economic”
Ion Iliescu a mai spus:
Criza societăților și ”liberalismul economic deșănțat”
Întrebat despre criza societății liberale și apariția tendințelor suveraniste, Iliescu a spus:
”Nu, societățile liberale sunt în criză din cauza eșecurilor modelului economic neo-liberal, cu care s-au complăcut să fie confundate. Liberalismul politic înseamnă respect față de drepturile și libertățile cetățenești, și mecanisme democratice de garantare a lor. Iar statul este principalul garant al lor. Liberalismul economic deșănțat a vrut ca statul să fie doar pro-forma, pentru a putea maximiza profitul. Și prin urmare, democrația a fost golită de conținut, stârnind nemulțumirea cetățenilor. Suveranismul este doar o etichetă, într-un efort de a-i demoniza pe aceia care spun că națiunile trebuie să-și păstreze o autonomie de decizie, pentru sănătatea societăților lor. Nu putem uniformiza planeta, nu putem distruge identități naționale și culturale. Asta ȋnseamnă să nu învățăm nimic din trecut”.
Ion Iliescu:
UE să fie regândită, cu tot cu Est și moștenirea sa comunistă
Acesta a mai spus că Uniunea Europeană trebuie regândită, cu tot cu membrii săi din Estul Europei.
”Acum totul trebuie regândit, și UE trebuie să se întoarcă la origini, de data asta cu Estul european, cu tot. Și trebuie să țină cont de crizele identitare, dar și de moștenirea comunistă din aceste țări”
Ion Iliescu:
Fostul președinte al României a spus că Dosarul Revoluției este o ”însăilare absurdă de fapte care, în ansamblu, nu demonstrează nimic” și a cerut normalizarea relațiilor cu Rusia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro